Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A vállalkozói közösség oszlopa
Dunaveczki Attila a soproni iparkamarával közösen létrehozta a Startup Klub Sopront.

Hétköznapi hős: Dunaveczki Attila barátaival alapította a Startup Sopront

A vállalkozói közösség oszlopa

| Madarász Réka | Városi hírek

Évek óta dolgozik a soproni vállalkozói élet felpezsdítésén Dunaveczki Attila. Összetartó kis csapatával a Startup Sopron keretén belül érdekfeszítő előadásokat, workshopokat szervez.

Attila saját vállalkozását szerette volna fejleszteni, amikor hasonló gondolkodású társaival eljutott egy burgenlandi, majd több győri startup eseményre. Rögtön felmerült bennük, hogy Sopron is megérdemelne egy olyan fórumot, ahol találkozhatnak azok az emberek, akik szeretnék ötletüket megvalósítani és azok a vállalkozók, akik a vállalkozásukat akarják fejleszteni. Így alapította meg barátokkal, helyi vállalkozókkal a Startup Sopront 2019 júliusában.

– A „startup” az újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező, induló vállalkozásokat jelenti, amelyeket termék- vagy üzletimodell-innováció jellemez – tudtuk meg Dunaveczki Attilától.

A Startup Sopron közössége minden hónap 3. szerdáján találkozik. Igyekeznek megmutatni, hogy a vállalkozás nem ördögtől való. Az összejövetelekre többnyire olyan startupokat hoznak, akik a társadalomért is tesznek. A Soproni Egyetemmel partnerségi viszonyt ápolnak, közös programokat szerveznek.

– A soproni iparkamara pozitívan fogadta a kezdeményezésünket, így közösen létrehoztuk a Startup Klub Sopront, és rendszeresen tartunk városi kerekasztal-beszélgetéseket – folytatta Attila. – Közösségünk már 80–90 fős, Startup Lab nevű face­book-oldalunknak pedig több mint 1100 követője van. 2020 januárjában elnyertük az ­INPUT program támogatását, melynek én vagyok a soproni területi koordinátora. A program jóvoltából még színvonalasabb előadókat tudunk meghívni, továbbá workshopokat, képzéseket tartunk egyetemistáknak, és középiskolásoknak is szerveztünk ötletversenyt.

A Startup Sopron tagjainak a célja, hogy a helyi fiataloknak ne az legyen a jövőképük, hogy reggelenként a határon állnak sorba, hanem hozzanak létre valami egyedit, amivel a helyi ökoszisztémát színesítik. Büszkék arra, hogy több helyi startup a hatásukra nőtte ki magát, és remélik, az ötletverseny hatására olyan soproni csapatok jönnek létre, amelyek tovább tudnak fejlődni.

Ajánló: Dunaveczki Attilát a párja ajánlotta Hétköznapi hős rovatunkban, ugyanis azt írja róla, hogy „Ő volt az egyik megálmodója a Startup Sopronnak, mely azzal a céllal jött létre, hogy a soproni vállalkozókat egy csapattá formálja és összehozza, illetve a leendő vállalkozókat segítse. Attila azonban nemcsak a soproni startup-élet felpezsdítésén dolgozik, hanem saját ötletét is építi, mely a pandémia alatt home office-ba kényszerült dolgozóknak és vállalatoknak is segítséget nyújtana.”.


Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.