Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A szeretet erejével
Ágoston Gizella két lányát, Amáliát és Elizabetet az élet szeretetére próbálja nevelni. Fotó: Filep István

Ágoston Gizella: Amália a legnagyobb tanítóm

A szeretet erejével

| Győri-Varga Nóra | Városi hírek

Mit tehet az édesanya, akinek világra jön a gyermeke, a várva várt, de kiderül, hogy a baba halmozottan sérült? Összetörik és feladja? Elfogadja és megy tovább? Ágoston Gizella úgy döntött, hinni fog az életben, de leginkább a lányában.

Ágoston Gizella édesanya, nő, a Családok Átmeneti Otthonának családgondozója, hivatásos sorstárssegítő, Páratlan Szülő díjazott. 17 és 11 éves lányát reggel iskolába viszi, délután értük megy, programokat szervez nekik: lehetne olyan is, mint bármelyikünk. Az ő élete mégis más: nagyobbik gyermeke, Amália 13-as kromoszómarendellenességgel, részleges Patau-szindrómával jött a világra, ez a kórkép az élettel általában nem összeegyeztethető.

– Milyen prognózist kapott születésekor Amália?

– Az orvosok nem jósoltak neki többet 2–3 évnél, volt, aki azt mondta, nem fog ülni, állni, járni, de a hétköznapok mást mutattak, én azt láttam, többre képes. Ma már járókerettel közlekedik. A nyáron 18 éves lesz, ez önmagában egy csoda. Kérdezek tőle, és a sajátságos nyelvén válaszol, énekel, német hangoskönyvet hallgat, velem sír, ha rossz a kedvem, imádja a koncerteket. Egy mentálisan súlyosan sérült gyereknek elméletben semmit sem kéne tudnia, de én hiszem, a diagnózis soha nem egy prognózis.

– Hogyan változtatta meg az életedet?

– Amál a legnagyobb tanítóm. Elkezdtem az apró dolgokat megbecsülni, a jelenben élni, nem sírok azon, amink nincs. Megtanította, hogy higgyek az életben, de leginkább benne, és hogy a szeretetnek csodatévő ereje van. Nincs lehetetlen! Egy kilátóba is felmegyünk vele.


– Honnan jön az erőd a mindennapokhoz?

– Mindig ilyen lelkialkat voltam, de a válásom tett igazán erőssé. A változás nem jár fájdalom nélkül. Általa megtanultam még jobban megismerni, szeretni és elfogadni magamat. A gyerekek is akkor lesznek kiegyensúlyozottak, ha én az vagyok. Emellett óriási családi összefogás van mögöttem.

– Mindig is szerettél volna második gyereket?

– Igen. Világéletemben anya akartam lenni, nem csak egy sérült gyereké, viszont rettegtem a második terhességtől. Aztán megérkezett hozzánk Elizabet, egészségesen. Ő egy kis művésznő: színházban játszik, táncol, alkot, Amál a legnagyobb rajongója. Az élet szeretetére próbálom őket nevelni, az visz előre.

– Ahogy éltek, példa lehet másoknak is. Mi a missziód?

– Vallom, hogy láttatni és hallatni kell magunkat. Próbálom a krízisben lévő családoknak megmutatni azt, hogy át kell értékelni a dolgokat, előretekinteni, cselekedni. Igenis legyenek álmaink, amikért küzdhetünk, hiszen két dolog van, amit tehetünk: feladjuk vagy kihozzuk a mindennapokból a lehető legjobbat. És ha abból a sok gyerekből, akiknek érzékenyítő előadásokon elmondtam, vagy a jövőben elmondom, hogyan élek, csak egyetlenegy olyan szülő lesz, aki a gyerekét nem veszi ki a homokozóból egy sérült mellől, hanem hagyja együtt játszani a kettőt, akkor már elértem a célomat. 

Ágoston Gizellát 2022-ben Páratlan Szülő díjjal tüntették ki, amiért "nemcsak két kislány, hanem sok rászoruló szülő, gyermek szülője is"

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.