Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A szakképzés új útjai
– A gyakorlatorientált duális (elméleti és gyakorlati) képzés beváltotta a reményeinket Sopronban is. Jó volt találkozni a tehetséges fiatalokkal – mondta a Soproni Szakképzési Centrum egyik tanműhelyében tett látogatása után dr. Hankó Balázs (b3). Fotó: Filep István

Megtalálni a kihívásokat Ausztria szomszédságában

A szakképzés új útjai

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– Sopronban érdemes elgondolkodni azon, hogy miképp felelhetünk meg Ausztria – és hozzáteszem, a Felvidék – szomszédságában a legújabb kihívásoknak – mondta dr. Hankó Balázs a Soproni Témának.

A Soproni Egyetem tanévnyitóját követően dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért, felnőttképzésért felelős államtitkára a soproni szakképzéssel ismerkedett. Ezt követően osztotta meg tapasztalatait a Soproni Témával.

– Államtitkár úr, beszélgetésünk elején említette, hogy nem először jár városunkban, sőt, számos szép emlék köti Sopronhoz.

– Igen, így van. Mindenekelőtt Nikolics Károly (1918–2000), a kiemelkedő gyógyszerkutató, kandidátus jut az eszembe. Édesapám jó barátja volt, s először ő mutatta meg nekem Sopron szépségeit. Néhány monogramos köpenyét még most is őrzöm. Huszonkét évvel ezelőtt pedig itt voltunk nászúton, éppen ilyenkor, szeptember első felében.

– Az egyetemi tanévnyitót követően a Soproni Szakképzési Centrumba, illetve az egyik tanműhelybe is ellátogatott. Az itt látottak, hallottak szinkronban vannak az országos trendekkel?

– Igen, teljes mértékben. A gyakorlatorientált duális (elméleti és gyakorlati) képzés beváltotta a reményeinket Sopronban is. Jó volt találkozni a tehetséges fiatalokkal. A képzés spektruma Sopronban nagyon széles. A hagyományos szakmák mellett a legmodernebb informatikai ismereteket feltételező képzések is megtalálhatók a palettán.

– Merre vezet a szakképzés útja?

– Ez régiónként változhat, de például Sopronban érdemes elgondolkodni azon, hogy miképp felelhetünk meg Ausztria – és hozzáteszem, a Felvidék – szomszédságában a legújabb kihívásoknak. Milyen, akár új szakmák és képzési formák biztosíthatják fiataljainknak a biztos megélhetést. Ebben az innovációban a kormány partnere lesz a soproniaknak. A szakképzés feladata – éppúgy, mint az egyetemi oktatásnak –, hogy választ adjon a gazdaság kihívásaira. Ezért Sopronban is szorosabb együttműködést kell kialakítani a szakképzés és az egyetemi oktatás között.

– Ha már szóba került az egyetem: a fiataloknak adott a lehetőség, hogy eljussanak a szakképzéstől az egyetemi padokig?

– Igen, a magyar oktatási rendszer nyitott. Tehát a 3 éves szakképzés után lehet érettségit szerezni, s így eljutni az egyetemre, vagy a technikusi képzés után. A szakképzés és a technikusi képzés között is lehetséges az átjárás.

– A magyar szakképzés elismerten magas színvonalú. Ezt bizonyítják tanulóink különböző nemzetközi versenyeken elért eredményei. Közöttük számos soproni fiatal is található. Mi garantálja, hogy ez a jövőben is így marad?

– Egyrészt maga a rugalmas szakképzési rendszer, az állandóan fejlődő oktatási infrastruktúra, a magas tudásszintű és elkötelezett oktatói gárda, amilyennel Sopronban is találkoztam.

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.