Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A rokokó mesterének utcája
A Mikes Kelemen utcát a Szent István park határolja. Fotó: Filep István

Sopronban járunk: A közterület 1927 óta viseli Mikes Kelemen nevét

A rokokó mesterének utcája

| Munkatársunktól | Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

A Kurucdombon, a Fapiac – Kuruc körút között található a Mikes Kelemen utca, amelyet 1927-ben neveztek el. A területet a középkorban Lénárt-dombnak (Leonhardsberg) hívták, mert itt állt a Lénárt-kereszt, amely ma a Bécsi úton látható. 1705-ben, amikor a kurucok Vak Bottyán vezetésével Sopront lőtték, az ágyúik a Kurucdombon álltak. Innen ered jelenlegi elnevezése.

1841-ben Salzmann Károly bécsi mérnök a Kurucdombon (Rozália út 3.) magas tornyú szélmalmot épített, majd a szomszédságban több szélmalom is létesült. Fenntartásuk az akkori időjárási viszonyok miatt nem volt kifizetődő. A nagy szélmalmot megvette a város, átépítették, majd a katonaságnak adták bérbe. Laktanyaként 1918-ig használták, jelenleg lakóépület – korábban itt működött a kurucdombi fiókkönyvtár is.

A Lóvásár tér mellett volt Lenk Ferdinánd szélmalma, amelyet Szélmalom étterem és eszpresszóként ismertünk (Fraknói utca 13). Feljebb, a Kurucdombon pedig Kropf Mihály építtetett szélmalmot (ma a sportpálya területe) és Daniel August is, amely ma a meteorológiai állomás a Kuruc körút 6. szám alatt.

A Mikes Kelemen utcát a Szent István park határolja, az itt álló templom a második világháború idején épült Körmendy Nándor tervei alapján, Rosenstingl Antal soproni építészmérnök irányításával. Belső kialakítása számos soproni művész keze munkáját dicséri, megcsodálhatjuk Sterbenz Károly festőművész freskóit, a főoltár mészkő domborműveit Stöckert Károly és Szakál Ernő szobrászművészek faragták.

A templommal egybeépült a Szent István Római Katolikus Plébánia, az árkádja alatt látható szoborcsoport Machatsek Gyulának és Szechányi Elemérnek állít emléket. Fő alakja Szent Istvánt ábrázolja. A szoborcsoportot Haich Erzsébet festő és szobrászművész készítette 1940-ben.

A Szent István park, a Kurucdomb sor és a Rozália út közötti terület, valamint a meteorológia állomás telke helyi védelem alatt áll.

A Mikes Kelemen utca történetét Kollerits Beáta, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

Mikes Kelemen (1690–1761) magyar író, műfordító, II. Rákóczi Ferenc íródeákja, kamarása, aki elkísérte a fejedelmet Lengyelországba, Franciaországba és az Oszmán Birodalomba, és haláláig kitartott mellette, illetve később emléke mellett is. A magyar irodalomban a rokokó mestereként, a magyar széppróza megteremtőjeként tartják számon. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.