Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A megújulás öröme

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Jegyzet.

Véget értek a találgatások. Orbán Viktor egy nagy lendülettel átvágta a mi kis gordiuszi csomónkat, s bejelentette: minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásra jogosult egységesen 80 ezer forintot kap novemberben, nyugdíjprémium címén. Ez azért nagyon jó hír, mert korábban arról volt szó, hogy nyugdíjarányos lesz a prémium összege, vagyis akinek az átlagnál kevesebb a nyugdíja, az kevesebbet, akinek több, az pedig többet kapott volna. Az sem mellékes körülmény, hogy az érintettek gyakorlatilag a kifizethető legmagasabb összeget vehetik majd kézbe.

A bejelentés így váratlan volt, de az, hogy folyamatos a gondoskodás a szépkorúakról, már nem meglepő, hiszen 2010 óta a gazdasági lehetőségek függvényében rendszerint kaptak valamilyen kiegészítést a nyugdíjuk mellé, megőrizve az ellátás vásárlóértékét. S ha már a gazdasági eredményeknél tartunk. A kormány egy sikeres járványkezelés mellett, azzal párhuzamosan egy még sikeresebb gazdaságvédelmi és újraindítási programot valósított meg. Ennek köszönhető a mostani növekedés, amely év végére elérheti, sőt, meghaladhatja az 5,5 százalékot. A források tehát innen erednek. Mert nemcsak a nyugdíjprémiumot fizetik ki a nyugdíjasoknak, hanem a törvény szerinti, az év második felére eső inflációs kiegészítést is megkapják egy összegben, amely beépül a nyugdíjba.

November tehát egy jó hónap lesz, de a következő esztendő eleje is okozhat izgalmakat, mert a miniszterelnök ugyan óvatosan, de azt is meglebegtette, hogy elképzelhető, februárban egy összegben utalják a korábban elvett 13. havi nyugdíjat. Ez lefordítva azt jelenti, hogy amit Gyurcsány elvett, Orbán visszaadja (várhatóan korábban, mint ígérték).

A járvány azonban nem csupán a nyugdíjasoknak okozott nehézségeket, hanem a családoknak is, ezért a várhatóan rendelkezésre álló pluszforrásokból 800 ezer forintig visszatérítik a gyermeket nevelő családoknak a befizetett személyi jövedelemadójukat. Ez praktikusan azt jelenti, hogy két szülő esetén, persze, ha mindketten dolgoznak, akkor februárban akár az 1,6 milliót is elérheti a visszafizetés. Ez közel kétmillió embert érint. Novák Katalin pedig azt is bejelentette, hogy a gyermeket nevelő katás kisvállalkozók az idén befizetett tételes adójuk egynegyedét kapják vissza. A fentiek is meggyőzően tükrözik azt a kormányzati filozófiát, hogy a gondolkodás középpontjában minden esetben az emberek állnak, kiemelt figyelmet fordítva a családokra és a nyugdíjasokra. Ezt a célt szolgálja a következetes gazdaságpolitika, amelynek része a munkahelyteremtés és a folyamatos béremelés.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.