Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A megoldás

Jegyzet

A megoldás

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Nem olvastam (persze lehet, elkerülte a figyelmemet), hogy miképp reagált az ellenzék a közelmúltban a Financial Timesban megjelent írásra. Az elemzést, illetve néhány megállapítását idézte a hazai sajtó egy része. Nem szeretném untatni olvasóinkat, ezért „csak” néhány Magyarországra vonatkozó részt idézek fel.

A legfontosabb, hogy az angol lap szerint Orbán Viktornak, illetve a speciális orosz–magyar gázszerződéseknek köszönhető, hogy Magyarországon kell a legalacsonyabb gázárat fizetniük a háztartásoknak. Tegyük hozzá gyorsan, az árak így is magasak, de összehasonlíthatatlanul jobb helyzetben vagyunk, mint számos uniós ország. Arról nem is beszélve, és talán ez a legfontosabb, hogy a jelenlegi helyzet szerint nálunk egész télen lesz mivel fűteni otthonainkat, és energiahiány miatt nem áll le a gazdaság sem. Emlékezzünk csak! A kormányfő és az ország mennyi bírálatot kapott a „moszkvai kapcsolatok” miatt, amely egyébként nem ideológiai alapokon nyugszik, csupán a magyar érdekeket képviseli. Szóval az ellenzék nem tapsolt, inkább csendben maradt. Igen, ilyenkor hallgat.

Azt, hogy Európa nem áll jól, ma már mindenki elismeri. A kormányok különböző és kétségbeesett intézkedéseket hoznak, hogy országaik átvészeljék a telet. Ennek ellenére az unió folytatja szankciós politikáját, cserbenhagyva azokat, akikért elvben dolgozik. Sajnos csak elviekben, mert a gyakorlat mást mutat. Ennek a folyamatnak a csúcspontja az a politika, amelytől mindannyian szenvedünk. Kivéve az oroszokat, akik átvészelik, hogy az unió különböző korlátozásokat vezet be ellenük, és – sajnos – folytatják a háborút. Európa pedig retteg a téltől, mert az is lehetséges, hogy az oroszok még minimális mennyiségű gázt sem küldenek. Kérdés, hogy az uniós őrületnek milyen politikai hatásai lesznek. Ma még kiszámíthatatlan, hogy miképp reagálnak a jóléthez szokott nyugat-európai emberek, ha otthonaikban hideg lesz, ha gyárak állnak le. Igaz, gazdag országokról beszélünk, de egy határt ők sem léphetnek át.

Magyarországon a kormány arra törekszik, hogy a súlyos helyzet ellenére is működjön az ország, a terhek pedig elviselhetőek legyenek az emberek számára. Ezért maradt a rezsicsökkentés egy bizonyos határig, ezért nem változik a távhő lakossági ára, ezért lehet az erdőgazdaságoktól 10 köbméterig hatósági áras fát vásárolni. És ezért hoztak még számos takarékossági intézkedést, és indítottak különböző támogatási programokat a kis- és középvállalkozások számára.

Senki sem tagadja, hogy a fentiek ellenére is nehéz hetek, hónapok jönnek, hiszen az infláció is csúcsokat dönget a háború és az energiaválság miatt. A megoldás a harcok minél előbbi befejezése lenne. A békének nincs alternatívája. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.