Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A látszattól a valóságig
A képszerkesztéssel ismerkednek a fiatalok a soproni Bűvősvölgyben – a képstúdióban elkészítették egy magazin címlapját is Fotók: Filep István

Médiaértés-oktató központ nyílt Sopronban

A látszattól a valóságig

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– A XXI. században rendkívül fontos odafigyelni gyermekeinkre, és megtanítani számukra, hogy melyek a digitális világban és a médiában rejlő lehetőségek és veszélyek – mondta dr. Farkas Ciprián polgármester a médiaértés-oktatóközpont online megnyitóján.

Az országban Budapest és Debrecen után Sopronban nyílt meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) harmadik médiaértés-központja a Kossuth Lajos utcában. A modern, de mégis a környezetbe illő, a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt központban évente kilencezer általános és középiskolás (9–16 év közötti fiatal) szórakoztatva, aktív alkotófolyamatok segítségével tanulhatja meg, miképp hat rájuk a média, hogy így értőbb és tudatosabb médiafogyasztókká váljanak.

Az intézményt hivatalosan – online – Karas Monika, az NMHH elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében a felelős médiahasználatra hívta fel a figyelmet. Kiemelte, az oktatóközpontban a látszattól a valóságig vezető utat járják be a fiatalok. Méltatta az intézmény jelentőségét (ugyancsak online) dr. Farkas Ciprián polgármester is. A Bűvösvölgy fantázianéven működő központban több stúdió áll a fiatalok rendelkezésére. Megismerkedhetnek a film- és híradókészítés rejtelmeivel, a hír- és képszerkesztéssel, a reklámmal. A képstúdióban magazincímlapokat és belső oldalakat szerkeszthetnek, de vannak úgynevezett netkockázat és netvizsgáló foglalkozások is. Újdonság – Sopronban indult először – az Influenszer-menedzser 2020 című foglalkozás.

Megtudtuk, a soproni központ regionális, mert fogadnak tanulókat nemcsak a mi megyénkből, de Vasból, Veszprémből és Zalából is. Egyszerre 40–50 fiatal vehet részt a témák szerinti egyórás foglalkozásokon. Összesen négy óra áll rendelkezésükre. A foglalkozásokra iskolai szervezésben, csoportosan lehet jelentkezni, a meghirdetett regisztrációs időszakokban a www.buvosvolgy.hu oldalon. Fontos információ, hogy a foglalkozások ingyenesek, sőt a vidékről érkezők buszos utazás költségeit is átvállalja az NMHH.

Érdekesség, hogy az 1,6 milliárd forintos beruházás teljes költségét (a már meglévő volt raktárépület teljes átalakítását, újraépítését és korszerű berendezését) a – médiatörvény által előírt módon – a média és hírszolgáltatók által befizetett bírságokból fedezte a hatóság. Ezekből az összegekből fedezik az üzemeltetés költségeit is.

A hivatalos ceremóniát követően az újságírók bepillantást nyerhettek a központ működésébe a Deák Téri Általános Iskola 6. osztályosainak segítségével, akiknek az influenszer-menedzser és a képalkotás foglalkozásokból mutattak be részleteket.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.