Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A közösségért dolgozik
Kéry Ferenc a Kazinczy tér 4. szám lépcsőházának alagsori irodájában – itt intézi a hozzá tartozó négy lépcsőház ügyeit Fotó: Griechisch Tamás

A közösségért dolgozik

| P. Horváth László | Városi hírek

Harminckilenc éve megszakítás nélkül látja el négy lépcsőház közös képviselői feladatát Kéry Ferenc. Talán ő az egyetlen a városban, aki ilyen hosszú ideje van ebben a „szakmában”, fontos neki, hogy segíthessen az embertársain.

Szépen feldíszített karácsonyfa, alatta pedig kis ajándékok várják azokat, akik betérnek a Kazinczy tér 4. szám lépcsőházának alagsorában lévő kis irodájába. Kéry Ferenc itt intézi a hozzá tartozó négy lépcsőház ügyeit. Mint mondja: „Fogadóórát sosem tartok, amikor szükség van rám, bármikor megkereshetnek. Igyekszem azonnal megoldani a problémát, így időben elejét vehetjük a további gondoknak”. De ne szaladjunk ennyire előre az időben! 

– 1972 decemberében költözhettünk be családommal az egyik lakásba, nagyon örültünk ennek akkoriban – idézte fel a kezdeteket. – Már akkor úgy éreztem, szeretnék tenni a közösségért, s meg is választottak a lakáskezelő szövetkezet elnökségi tagjává. Majd 1980-ban lettem – a munkám mellett – közös képviselő: a négy lépcsőház hatvan lakása tartozott, tartozik ma is hozzám. Kezdetben a néhai Schaul István társammal magunk végeztük el például a lakatos munkákat. Úgy véltem, sok nézeteltérést előzhetünk meg azzal, hogy a lépcsőfordulókat nem a lakók takarítják, hanem felveszünk egy takarítót. Sikerült kijárnom az állást, így negyven évig, mindannyiunk megelégedésére Horváth Károlyné, vagy ahogy mi hívtuk, Erzsi néni látta el ezt a feladatot. (A lépcsőházak takaríttatását természetesen ma is megoldják.)

Tenni- és intéznivaló azonban mindig akadt. – 2008-ban, a városban talán elsőként mi jelentkeztünk a panelfelújítási programra – tette hozzá Kéry Ferenc. – 2010-ben végzett is a kivitelező a munkával. Ennek során felújították a tetőt, új nyílászárókat építettek be, a homlokzat szigetelést kapott, emellett kicserélték a víz- és lefolyócsöveket, valamint a villamos hálózatot is korszerűsítették. A korábbi fűtési rendszert egy korszerű, egyénileg szabályozható mód váltotta fel.

Ezek szép eredmények, de a programra való jelentkezés nem ment könnyen: tizenöt lakó visszakozott. Kéry Ferenc egyesével kereste fel az illetőket, és meggyőzte őket arról, hogy van értelme a felújításnak, s annak is, hogy a költségekhez saját maguknak is hozzá kell járulniuk. A jövőbeli haszon sokkal nagyobb lesz, mint a mostani befektetés. Végül mindannyian úgy döntöttek, hogy indulhat a beruházás.

– Utólag elmondták nekem a protestálók, jól döntöttek, amikor végül rábólintottak. A fűtés esetében például akár 40 százalékos megtakarítást is jelentett a korszerűsítés. S nem mellesleg a lakások értékei is megnőttek ezáltal – részletezte Kéry Ferenc.

A közös képviselő azt vallja, az elmúlt 40 évben sok mindent köszönhet a lakóknak, ő pedig igyekezett eleget tenni a kéréseiknek. – Fontos számomra, hogy a jövőben is a közösségért, a lakótársaimért dolgozhassam. Amíg bírom erővel, addig szeretnék közös képviselő lenni; oly sok szép emlék köt ide a lépcsőházba, a ­Kazinczy térhez.

Kapcsolódó cikkek