Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A keresztény értékeket támogatják
A borlovagok gyakran vesznek részt karitatív akciókban, a mostani ajándékozásnak is lesz a tervek szerint folytatása Fotó: Griechisch Tamás

A keresztény értékeket támogatják

| Köves Andrea | Városi hírek

A Soproni Borlovagok és Borbarátok Egyesülete az Európai Borlovagrend Soproni Legációjával karöltve összesen 200 ezer forint adományt adott át a napokban a bencés templom és a Szentlélek templom rászoruló családjainak.

Az ünnepélyes eseménynek az egyesület és a legátus néhány évvel ezelőtt mintaszerűen felújított székhelye, a Rejpál-ház adott otthont, ahol a nemes adományt Horváth Imre városplébános és Horváth László templomigazgató vette át. Dr. Sztancs György borlovag, egyesületi elnök, II. legát köszöntőjében kiemelte: azért nem személyesen adták át a nehéz sorsú családoknak az adományt, mert az atyák jobban ismerik a hívek körülményeit. A borlovagok egyik legfőbb feladata a karitatív tevékenység, a mostani ajándékozás hagyományteremtő szándékkal történt, a tervek szerint évről évre emelkedni fog az adomány összege. A borlovagok decemberben ellátogatnak a Balfi úti szociális otthonba is, ahova ajándékokkal megpakolva érkeznek.  

Idén az egyesületnél és a legációnál is tisztújító közgyűlést tartottak, az új vezetők pedig szeretnék még hangsúlyosabbá tenni a jótékonykodást. Választásuk azért a templomokhoz kötődő családokra esett, mert a borlovagok egyik küldetése a keresztény értékek hirdetése, támogatása. Emellett természetesen a borkultúra felkarolása is a fő célkitűzéseik közé tartozik. Ennek jegyében már idén rendeztek nagysikerű konferenciát, a jövőben még nagyobb léptékű, határon átnyúló rendezvényben gondolkodnak. Folyamatban van egy pályázatuk, amelynek segítségével a székhelyüket szeretnék tovább csinosítani, illetve egy olyan különleges bortrezort kialakítani, ahol évről évre helyet kapna a Soproni borvidék termelőinek aranyérmes bora. Károlyi Gyula borlovag, I. legát az ünnepélyes átadón elmondta: január közepén egy borversenyt is rendeznek, amely a tíz esztendővel ezelőtt elhunyt neves soproni borász, Molnár Tibor emléke előtt tiszteleg.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”