Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A hűség erkölcsi erény
A hűségnapi ünnepséget követően adták át a Széchenyi tanulmányi ösztöndíjakat és a város legrangosabb elismeréséit. Felvételünkön az idei díjazottak dr. Farkas Ciprián polgármesterrel. Fotó:

December 14: átadták Sopron 2019. évi kitüntetéseit

A hűség erkölcsi erény

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– A mai nap örökre ünnep lett a Civitas Fidelissima városában, hiszen nevünk egybeforrt a hűséggel – mondotta – a többi között – hűségnapi köszöntőjében dr. Farkas Ciprián. A polgármester és dr. Simon István, valamint Csiszár Szabolcs alpolgármester a december 14-i ünnepségen adta át a város kitüntetéseit.

A december 14-ei hűségnapi ünnepséget ezúttal is a Liszt-központban tartották. Itt köszöntötték azokat a soproniakat, akik munkásságukkal kiérdemelték a közösség elismerését. Mielőtt sor került a kitüntetések átadására, dr. Farkas Ciprián polgármester osztotta meg gondolatait a meghívott vendégekkel. Közöttük volt Barcza Attila országgyűlési képviselő és több, az 1921-es népszavazásban érintett település képviselője. A polgármester beszédének bevezető részében kiemelte: – Olyan tiszteletre méltó soproni polgárokat köszöntünk ma itt, akik önzetlen módon szolgálják városunk közösségét és tevékenységükkel hozzájárulnak Sopron város jó hírnevének öregbítéséhez.

Majd felidézte a történelmi jelentőségű népszavazást, s az azt követő eseményeket, közöttük az 1922. január 10-én tartott diadalünnepet, amelyen gróf Klebelsberg Kunó kultuszminiszter a kormány nevében kijelentette: „Sopron kapuin a hűség képe lesz művésziesen kiképezve, s jelmondata ez: Civitas Fidelissima.”. A nemzet háláját még abban az évben törvénybe iktatták. Nyolcvan évvel később a Hűség-zászlónál Orbán Viktor a kormány tagjai jelenlétében is megemlékezett a soproni népszavazásról, és ugyancsak törvényben rögzítették, hogy december 14-e a hűség napja.

– A mai nap örökre ünnep lett a Civitas Fidelissima városában, hiszen nevünk egybeforrt a hűséggel – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián, majd feltette a kérdést: mit jelent a hűség, amelyről közel egy évszázada tettek tanúbizonyságot a soproni polgárok. A felelet: mindenekelőtt egy olyan erkölcsi erényt, mely kitartással párosul, s mely készségessé tesz arra, hogy minden körülmények között megmaradjunk a helyes úton. Ezt követően a polgármester utalt az 1956-os és 1989-es eseményekre, amelyeknek köszönhetően Sopron a szabadság városa is. – Ma Sopron valamennyi múltbéli megpróbáltatása ellenére egy virágzó, fejlődő várossá vált Magyarország nyugati felében. Egy olyan várossá, amely büszkén őrzi gazdag történelmét, kulturális értékeit, legféltettebb szokásait, hagyományait. Egy olyan várossá, amely nem felejti hőseit és megemeli kalapját kiválóságai előtt – zárta ünnepi beszédét a polgármester.

Ezt követően adták át a Széchenyi tanulmányi ösztöndíjakat és a város elismeréseit. (A kitüntettek névsorát megtalálják olvasóink a Soproni Téma december 4-i számában.) Babos Tímea, Sopron díszpolgára nem tudott részt venni az ünnepségen, ezért a díszpolgári címet már korábban átvette (Soproni Téma, december 11.), de videóüzenetben mondott köszönetet az elismerésért, és tett hitet sopronisága mellett. Az ünnepség a Hűség-zászlónál folytatódott. Itt Török Zoltán Pro Urbe díjas beszédében arra kereste a választ, hogy hol a saját helyünk és identitásunk majdnem 100 esztendővel a népszavazás után, ugyanazon a földön. A népszavazás előzményeire utalva jelentette ki, hogy „ma is a küzdelem a kulcsszó, melyet megmaradásunk érdekében folytatnunk kell”. Ennek a küzdelemnek a színtere a mindennapi életünk és a sport, amely lehetőséget ad a békés versengésre.  Az ünnepségsorozat zárásaként dr. Farkas Ciprián, dr. Simon István, Csiszár Szabolcs, Barcza Attila, Török Zoltán és Nagycenk polgármestere, Csorba János megkoszorúzta a Hűség-zászlót, de elhelyezték a megemlékezés virágait a különböző intézmények és szervezetek képviselői is.

(A Liszt-központban tartott ünnepség moderátora Savanyu Gergely, a Soproni Petőfi Színház művésze volt, közreműködött a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttese. A Hűség-zászlónál Papp Attila és Ács Tamás Wass Albert műveiből készült összeállítással tette emlékezetesebbé a közös ünneplést.)

Koszorúzás és főhajtás

A hagyományok szerint Sopronyi-Thurner Mihályra, a „népszavazás polgármesterére” is emlékeztek a jeles napon. Dr. Farkas Ciprián polgármester a sírjánál, a Szent Mihály-temetőben és szobránál, a Fő téren hajtott fejet és koszorúzott. A Fő téren a Hűség-kapunál is koszorút helyezett el dr. Farkas Ciprián, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, illetve Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. A megemlékezésen részt vettek a népszavazásban érintett települések vezetői is.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.