Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A helytörténet kutatói
1999-ben Nagylózsra kirándultak a Soproni Helytörténészek Baráti Köre tagjai.

A fél évszázad alatt összesen 68 tagja volt a baráti körnek

A helytörténet kutatói

| Köves Andrea | Városi hírek

Ötven esztendeje alakult a Soproni Helytörténészek Baráti Köre. A civil szervezet tagjait mind a mai napig a kutatások éltetik.

Az elmúlt fél évszázad tevékenységét öt kötet vastag jegyzőkönyv őrzi, amelyeket dr. Ráczné dr. Schneider Ildikó, a kör tagja feldolgozott, hogy megírja a helytörténeti kutatásokat célul kitűző társaság történetét.

– A kör Szita Szabolcs kezdeményezésére alakult abból a célból, hogy összefogja azokat a soproni kutatókat, akik a soproni és a városhoz kötődő helytörténetben mélyednek el – utalt a kezdetekre az Erdészeti Múzeum egykori igazgatója. – Ezzel az összefogással lehetővé vált a rendszeres eszmecsere, a tagok beleláthattak egymás kutatásaiba, így egyrészt elkerülhetővé vált, hogy esetleg ugyanazt a területet egyszerre többen kutassuk, másrészt inspirálhattuk egymást, ötleteket adhattunk egymásnak, hiszen ahány ember, annyi látásmód.

A kört heten alapították, a fél évszázad alatt összesen 68 taggal rendelkezett. Ahhoz, hogy valaki taggá váljon, egyrészt ajánlóval kellett rendelkeznie, másrészt elvárt, hogy egy történelmi témában székfoglalót tartson. A tagok havonta üléseztek, az idő pedig igazán tartalmasan telt, egy valaki előadást tartott az általa kutatott helytörténeti témában, amelyet kötetlen beszélgetések, akár véleményütköztetések követtek. Ahogy dr. Ráczné dr. Schneider Ildikó fogalmazott: igazi szellemi oázist jelentett a helytörténeti kutatók számára a társaság tevékenysége, ahová az élet legkülönfélébb területéről érkeztek. A terítékre kerülő témák széles történelmi kort öleltek fel. A világháborús bombázásokról a kör azon tagjai, akik átélték azt az időszakot – így például dr. Kubinszky Mihály és Dávidházy István – számos személyes részletet osztottak meg a szemtanúk szemszögéből. A régész tagoknak köszönhetően ásatásokba is betekinthettek a helytörténeti kutatók, a pedagógus tagok iskolatörténeteket, diákhagyományokat vázoltak fel a találkozásokon, mások izgalmas családfakutatásukat osztották meg. A témák nagyon széles skálán mozogtak, amelyekből több könyv is született a tagok tollából.

A járványügyi helyzet alatt elmaradtak a személyes találkozások, az enyhülés után most újabb tervek éltetik a fél évszázados kör tagjait.

Köszöntő: A Soproni Helytörténészek Baráti Köre alapításának ötvenedik évfordulója alkalmából születésnapi találkozót tartott hétfőn este a Perkovátz-házban, ahol dr. Farkas Ciprián polgármester is köszöntötte a helytörténeti kutatókat. A jeles alkalom tiszteletére dr. Ráczné dr. Schneider Ildikó felidézte a kör elmúlt ötven esztendejének legfontosabb pillanatait, az estet egy jó hangulatú vacsora és baráti beszélgetés zárta.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.