Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A fénylő csillagok között Kiss Gyula
Kiss Gyula fáradhatatlanul népszerűsítette a csillagászatot Sopronban. Fotó: archív

„Generációk fejében ültette el a természettudományos gondolkodás csíráját”

A fénylő csillagok között Kiss Gyula

| Köves Andrea | Városi hírek

A januárban elhunyt Kiss Gyula amatőr csillagászról kisbolygót neveztek el. A Stella Sopron egykori vezetője több soproni fiatalt is inspirált arra, hogy az űrkutatás, illetve a csillagászat területén teljesedjen ki.

Huszonöt esztendővel ezelőtt kezdődtek a Szegedi Tudományegyetemen rendszeres kisbolygó-megfigyelések, amelynek folytatása mára hazánk egyik legsikeresebb csillagászati programjává vált. A felfedezett kisbolygók sorszámot kapnak, a felfedezők pedig névjavaslatot nyújthatnak be a Nemzetközi Csillagászati Unióhoz. A Szegedi Tudományegyetem soproni származású csillagásza, dr. Szalai Tamás társfelfedezőként nemrég több névjavaslattal is élhetett, ezekből kettő soproni kötődésű: az egyik kisbolygó egykori alma materéről, a Berzsenyi Líceumról kapta a nevét, a másik pedig Kiss Gyuláról, aki annak idején elindította a csillagászat felé (erről lapunkban is beszámoltunk: Soproni kötődésű kisbolygó, Soproni Téma, 2022. szeptember 28.).


– Idén januárban szomorú hír ért bennünket: elvesztettük Kiss Gyulát, a soproni csillagászati élet motorját, aki az elmúlt évtizedekben fáradhatatlanul osztotta meg tudását az égbolt kincseiről az érdeklődőkkel – mesélte lapunknak dr. Szalai Tamás. – Amikor értesültem a névadási lehetőségről, arra gondoltam, hogy talán ez az egyik legméltóbb mód emlékének megőrzésére. Kiss Gyulát már hegykői gyermekként és pannonhalmi bencés diákként is szoros kapcsolat fűzte a csillagos égbolthoz. Alapító tagja és mindvégig lelkes „mindenese” volt a Magyar Csillagászati Egyesület soproni csoportjának, a Stella Sopronnak. Számos embert, köztük sok fiatalt inspirált a környezetében.

Közéjük tartozik a soproni Csukovits György, a Magyar Csillagászati Egyesület tagja is.


– Egy ember értékét a tettei, eredményei tükrözik, és Gyula bácsi munkája sokunkban benne él – fogalmazott György. – Előadásaival generációk fejében sikerült elültetni a természettudományos gondolkodás csíráját, többen választottak ilyen pályát. Akad közöttük csillagász is, és erre különösen büszke volt. Segítségére bárki számíthatott. Tőle tanultam a távcső használatának alapjait. Amíg ereje engedte, vezette a Stella kis csapatát, szervezte a csillagászati eseményekhez igazított bemutatókat, vagy éppen neves csillagászokat hívott meg a főképp általa szervezett Fényi Gyula Szabadegyetem előadásaira.

Ahogy egykori tanítványai mesélték: Kiss Gyula a maga szerény módján biztosan visszafogottan fogadta volna a hírt, hogy kisbolygót neveztek el róla. De belül nagy örömmel és büszkeséggel töltötte volna el... 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.