Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
60 év textilek között
Kovács Istvánné két fiú édesanyja és hat unoka nagymamája. Fotó: Németh Péter

Ili néni boltvezetőként 40 éven át szolgálta ki a vevőket

60 év textilek között

| Cziráki Viktória | Városi hírek

40 évig egy üzletben, a vár­­­kerületi ruházati kiskernél dolgozott Kovács Istvánné. Ili néni több mint 20 éve nyugdíj mellett is dolgozik, így összesen több mint 60 éve van a szakmában. Mint mondja, jó közösségben érdemes nyugdíjasként is ténykedni.

Valószínűleg nem ismeretlen an­­nak, aki gyakran betért a várkerületi méteráruboltba Kovács Istvánné. Ili néni az egykori boltvezető, aki negyven éven át szolgálta ki a vevőket, most a Füredi sétányon található méteráruboltban dolgozik. – 1957-ben 15 évesen jöttem Sopronba Sajtoskálról. Először az óvóképzőbe jelentkeztem, de oda csak nagyon keveseket vettek fel, így végül a Ferenczy János utcában, az ipari tanulók kétéves iskolájába iratkoztam be – emlékezett vissza Ili néni. – 1959-ben, amikor végeztem, a Ruházati Áruházba kerültem, majd 1967-ben – miután letettem a boltvezetői vizsgát – megbíztak a kisvárkerületi méteráruüzlet vezetésével. Engem, aki 14 éves koromig a falunk, Sajtoskál határán kívül sem jártam! Örültem a hatalmas megtiszteltetésnek, ami ugyanakkor nagy felelősséget is jelentett. Szerencsére olyan kollégák vettek körül, akik mindenben segítettek, nagyon jó közösségünk volt. Nagykereskedésekbe kellett járni, bejártuk az egész országot, a kolléganőmmel 30 évet dolgoztunk együtt.

Voltak olyan leértékelések, me­­sélte Ili néni, hogy sorban álltak a vevők, de nagyon jó hangulatban, flottul ment a munka. – Sok tanulónk volt, akik néha betérnek a mostani munkahelyemre, és szeretettel gondolnak vissza az együtt töltött időre. Összecsapják a kezüket, átölelnek, hogy: „Jé, Ili néni te, itt vagy?”.

Az üzlet később odébb költözött a Várkerületen, innen ment nyugdíjba Ili néni, 1996-ban. – Még abban az évben decemberben megkeresett a mostani főnököm, hogy jöjjek hozzájuk a Füredi sétányra, azóta itt vagyok. Januárban volt 20 éve, hogy nyugdíj mellett dolgozom itt, így összesen több mint 60 éve vagyok a szakmában. Ki tudja, meddig, de amíg tudom, szívvel-lélekkel végzem a munkám. Ahogy engem segítettek anno tanulóként a tapasztalt kollégák, úgy segítem én is a fiatalokat, nagyon jó csapatunk van.

Hétköznapi hősöket keresünk!

Szerkesztőségünk fennállása óta elkötelezett a soproni emberek bemutatása mellett. Ezt a vállalásunkat a jövőben is tartjuk, sőt szélesíteni kívánjuk újabb és újabb olvasóink megismertetésével. Olyan embereket keresünk, akik szűkebb–tágabb környezetükben valamiért kiérdemelték a körülöttük élő emberek szeretetét, tiszteletét. Lehet ő egy nagymama, másokon segítő ezermester vagy segítő tanácsadó, egy közösség szervezője vagy aktív tagja.

Ha ismernek ilyen embert a környezetükben, írják meg nekünk, hogy ki ő, hogy érhetjük el, és hogy miért olvasnának róla örömmel a Soproni Témában!

Leveleiket a szerkesztoseg@sopronitema.hu címre várjuk!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.