Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

18. horvát napok
Fotó: Griechisch Tamás

18. horvát napok

| Munkatársunktól | Városi hírek

A Repjál-házban dr. Payrits Ferenc előadásával kezdődött pénteken a horvát napok rendezvénysorozata.

A Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese a Fiastyúk csillagkép és a kis népek kapcsolatáról beszélt, majd a borostyánkőút legújabb aktualitásáról szóló filmet vetítették le. Szombaton a Munkácsy teremben szlavón festők műveiből nyílt kiállítás, a Liszt-központban pedig bemutatták a regionális stúdiumok tizenegyedik kötetét. A nap gálával ért véget. A horvát napok keretében vasárnap a Szent György-templomban szentmisét tartottak. A rendezvénysorozatot kora este a Mária-szobornál felállított tambura- és néptáncgála zárta.

– Az, hogy a Soproni Horvát Napokat tizennyolcadszor szervezhettük meg, azt is jelenti, hogy élünk, itt vagyunk és összetartunk – mondta dr. Grubits János, a helyi nemzetiségi önkormányzat elnöke. – Egy aktív, ötvenfős mag rendszeresen összejár. A Rejpál-házban hétfőnként tambura- és zenés eseteket tartunk, keddenként pedig a nyelvünkkel foglalkozunk. Nagy öröm számunkra, hogy Sopronban, a Szivárvány óvodában az anyanyelvüket is használhatják a kisgyerekek. Ez nagy lehetőség, hiszen a jövő fiatalsága is megélheti a horvátságát, megtanulhatja hagyományainkat, kultúránkat.

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.