Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

18. horvát napok
Fotó: Griechisch Tamás

18. horvát napok

| Munkatársunktól | Városi hírek

A Repjál-házban dr. Payrits Ferenc előadásával kezdődött pénteken a horvát napok rendezvénysorozata.

A Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese a Fiastyúk csillagkép és a kis népek kapcsolatáról beszélt, majd a borostyánkőút legújabb aktualitásáról szóló filmet vetítették le. Szombaton a Munkácsy teremben szlavón festők műveiből nyílt kiállítás, a Liszt-központban pedig bemutatták a regionális stúdiumok tizenegyedik kötetét. A nap gálával ért véget. A horvát napok keretében vasárnap a Szent György-templomban szentmisét tartottak. A rendezvénysorozatot kora este a Mária-szobornál felállított tambura- és néptáncgála zárta.

– Az, hogy a Soproni Horvát Napokat tizennyolcadszor szervezhettük meg, azt is jelenti, hogy élünk, itt vagyunk és összetartunk – mondta dr. Grubits János, a helyi nemzetiségi önkormányzat elnöke. – Egy aktív, ötvenfős mag rendszeresen összejár. A Rejpál-házban hétfőnként tambura- és zenés eseteket tartunk, keddenként pedig a nyelvünkkel foglalkozunk. Nagy öröm számunkra, hogy Sopronban, a Szivárvány óvodában az anyanyelvüket is használhatják a kisgyerekek. Ez nagy lehetőség, hiszen a jövő fiatalsága is megélheti a horvátságát, megtanulhatja hagyományainkat, kultúránkat.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 
A közösségért dolgozik

A közösségért dolgozik

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Harminckilenc éve megszakítás nélkül látja el négy lépcsőház közös képviselői feladatát Kéry Ferenc. Talán ő az egyetlen a városban, aki ilyen hosszú ideje van ebben a „szakmában”, fontos neki, hogy segíthessen az embertársain.