Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
150 éve Sopronért
A Soproni Városszépítő Egyesület tagsága a városháza dísztermében tekintett vissza a múltra Fotó: Pluzsik Tamás

Józan Tibor: Legyünk büszke lokálpatrióták!

150 éve Sopronért

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Másfél évszázaddal ezelőtt az országban elsőként Sopronban alakult városszépítő szervezet. A jubileumot egy emlékkönyv-kiadással egybekötve ünnepelte a városházán a Soproni Városszépítő Egyesület tagsága és a város vezetése.

– A Soproni Városszépítő Egyesületet 1869-ben alapították a városuk iránt elkötelezett soproni polgárok, élükön lovag kőmáli Flandorffer Ignáccal – kezdte köszöntőjét dr. Fodor Tamás polgármester. – Célkitűzéseinek az egyesület mind a mai napig töretlen lendülettel tesz eleget, ezek pedig Sopron város szépítése, a városfejlesztő erők összefogása, a tenni akarók és tudók számára az ilyen irányú lehetőségek biztosítása. Lényegében ezek a célok az úgynevezett soproni szellemiséget foglalják magukban, a szülőföld, a szűkebb régió cselekvő szeretetét.

Dr. Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke személyes emlékkel kezdte ünnepi beszédét. Mint fogalmazott: az egyesület nevével először 1969-ben találkozott, amikor friss diplomásként érkezett Sopronba, és a szakmai egyesületi életen kívül figyelmébe ajánlották az akkor még dr. Földi Lőrinc által elnökölt szervezetet.

– Mint oly sok polgártársamat, természetesen engem is magával ragadott a hely szellemisége, az Alpokalja és a Fertő tó partja közötti területen elhelyezkedő város, a történelmi múltat magán viselő belváros és a természeti környezet, amely gazdagságát éppen a fenti elhelyezkedésének is köszönheti – mondta dr. Józan Tibor, aki Flandorffer Ignácot, dr. Prinz Ferencet, dr. Heimler Károlyt, dr. Földi Lőrincet, dr. Erdélyi Sándort, Bognár Dezsőt és

dr. Kubinszky Mihályt követve a nyolcadik elnöke az egyesületnek. A 150 éves szervezetnek jelenleg több mint négyszáz aktív tagja van.

Az évfordulóra kiadott közel százoldalas emlékkönyvvel az a cél, hogy kedvet ébresszenek Sopron részletesebb megismeréséhez. – Szeretnénk elsősorban a fiatal városlakók ismereteit bővíteni, az érdeklődésüket felébreszteni, hogy elérjük azt, hogy minél többen szeressék és óvják Sopront, hogy minél többen legyünk büszke és felelős lokálpatrióták – zárta dr. Józan Tibor.  

(A jubileumi könyvet az egyesület tagjai átvehetik az Új utcai irodában).

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.