Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
10 nap a természetben, avagy mi fán terem a cserkésztábor?

10 nap a természetben, avagy mi fán terem a cserkésztábor?

| Munkatársunktól | Városi hírek

Egy cserkésztábor rengeteg alkalmazkodást kíván, emellett sok élményt biztosít.

„Aki már megtapasztalta, hogy milyen érzés a természetben, egy önmagunk által felépített táborban, jó társaságban eltölteni 10 napot, az tudja mit jelent ez a szó: cserkésztábor – hangsúlyozza Nagy Tímea a soproni 66. sz. Báthory László cserkészcsapat parancsnoka. – Mi, akik már lassan 28 éve táborozunk minden nyáron, elképzelni sem tudnánk a nyarunkat nélküle. A cserkésztábor a fő esemény minden cserkész életében, mely megkoronázza az évet.

Csapatunk tagjai idén július 14–23. között az Őrségben, Szőcén verte fel táborát, ahol a tábori keretmese keretében a görög istenek találkoztak a cserkészekkel. Ezt a helyet 10 nap alatt otthonunkká tettük.

A programok fókusza a kereszténységünkhöz, cserkészetünkhöz köthető értékeink felmutatása úgy, hogy közben korosztályi igényeket is igyekeztünk kiszolgálni.

Egy cserkésztábor rengeteg alkalmazkodást kíván, emellett sok élményt biztosít. Cserkészként a természet meglepetései mellett a közösségben felmerülő szabályokkal és esetleges nehézségekkel is meg kell birkózni. Önként vállaljuk, hogy a mindennapi környezetből kiszakadva a hangyáktól, madaraktól és egymástól lessük el, miként oldjuk meg a táborban a mindennapjainkat. Nincs internet, nincsenek függvények, nincs házi, nincs menedzser. Így, hogy végre együtt volt a csapat, megkezdődött az építkezés, mindenki aktív részvételével. Készültek kukák és kézmosók, hirdetőtábla, a sátrak előtt cipőtartók, végül, de nem utolsósorban zászlórúd és kereszt, hogy legyen hely, ahol megtarthattuk reggeli és esti zászlószertartásainkat.

A 1,5–2 napos táborverést követően változatos programok várták a cserkészeket: volt keretmesés kézműveskedés – egyszerű ruhakészítés, batikolás, képeslapkészítés –, íjászat, ügyességi akadályverseny, éjszakai frizbizés, méta, bátorságpróba, faluismereti vetélkedő, legényavató táncba bepillantás, a jánosi zenekar koncertjén való részvétel, önkéntes munka Szőcén, őrsi főzések, csillagnézés, gyalogos és kerékpáros kirándulások az Őrségbe (Őriszentpéter, Hegyhátszentjakab, Szalafő, Pityerszer, Nagyrákos), fürdés a Vadása-tóban, közös mise a néptáncosokkal. Esténként tábortűzzel zártuk a napot, melyen az őrsök műsorokkal szórakoztatták egymást.

A tábor alatt egy összetartó csapat alakul a résztvevőkből, ahol a nagyok segítik a kicsiket, s egy emberként mozdulunk meg, ha kell. Olyan jó megtapasztalni ezt! Aki a beszámoló alapján kedvet érez magában, s szeretné személyesen is megtapasztalni, hogy milyen az erdőben egy új otthont találni, ahonnan a 10 nap elteltével nem akar hazamenni, az jöjjön el jövőre! Mi várjuk!”

A soproni 66. sz. Báthory László cserkészcsapat szeptembertől várja a cserkészet után érdeklődő gyerekeket. Telefonszám: 20/495–2883, e-mail: 66.bathory@gmail.com 


Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.