Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Valósítsd meg az álmaidat!

| Madarász Réka | Sztárok

A kézművesség mindig is meghatározó szerepet játszott Balogh Tímea életében. Egy ideig textilből készített levendulás zsákokat és egyéb apróságokat, majd a kerámiáké lett a főszerep.

Timi kapcsolata az agyaggal véletlenszerűen kezdődött: kedvtelésből varrogatott kis tárgyaival beválogatták a tihanyi levendulafesztiválra. A nagy öröm dacára hirtelen megijedt, hogy nem lesz mit árulnia az eseményen, így vett egy kiló agyagot és színtelen mázat. Levendulás szívecskéit és hűtőmágneseit negyedóra alatt elkapkodták. Szép lassan bővült a repertoár – ma már mindenfélét készít: angyalkákat, hóembert, kutyát, macskát, malacot – az ügyfelei állandóan újabb és újabb ötletekkel rukkolnak elő. 

– Legjobban a karácsonyt szeretem, az ünnep hatására mindig megjön az ihlet – mesélte a kedves fiatal hölgy. – Kezdetben bérégetésbe vittem a munkáimat, aztán összespóroltunk egy kemencére. Egyelőre egy szobából kialakított kis műhelyben dolgozom, de apukám megígérte, hogy jövő nyáron az udvaron épít nekem egy saját helyiséget.

A veszprémi származású hölgy álma az, hogy akkora műhelye lesz, ami már alkalmas arra is, hogy kézműves foglalkozásokat tartson gyerekeknek. Korábban a GYSEV megbízásából vezetett hasonlókat Mikuláskor és május 1-jén, és nagyon élvezte a közös alkotást a kicsikkel. Szerencsére sajátja is van kettő: a 13 éves Jankó és a 6 éves Bodza.

– Mindent a magam kárán tanultam meg – folytatta Timi. – Egyetlenegyszer voltam egy keramikusnál, tavaly nyáron tőle sajátítottam el a rakuégetés technikáját, amihez már készül a saját hordóm. Azért is tetszik ez a látványos módszer, mert teljesen egyedi darabokat lehet vele előállítani.

Timi kerámiái egyre népszerűbbek: nem hirdeti magát sehol, mégis hívják az ország szinte minden részéből, sőt még Ausztriából is. Termékeit árusítja két budapesti üzlet, megkereste egy békéscsabai galéria, sőt egy velencei vadászkastély kávézója is.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...