Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Új fúvószenekari vezetők
Szehágel Balázs (b) idéntől irányítja Sopron Város Fúvószenekarát, Friedrich Gergely (j) most veszi át a Juventus Koncert Fúvószenekar karmesteri pálcáját.

Nagy tervekkel folytatják a munkát a nagy múltú soproni együttesek

Új fúvószenekari vezetők

| Kóczán Bálint | Sztárok

Nagyszabású koncerttel készül a Juventus Koncert Fúvószenekar a Liszt-központban, ahol 49 év után adja át a karnagyi pálcát dr. Friedrich András. Sopron Város Fúvószenekarának is új karmestere van ettől az évtől.

– Sokféle érzés tör elő belőlem. Édesapám negyvenkilenc éven keresztül vezette a zenekart, én negyvenöt éve vagyok tagja – kezdte Friedrich Gergely. – Rengeteg élményem fűződik a zenekarhoz: sok száz fellépés, utazások, barátok, szerelmek. Ebben az együttesben tanultam meg zenélni. Most, hogy átveszem a karnagyi pálcát, szeretném én is lehetővé tenni zenésztársaimnak, hogy ők is hasonlókat élhessenek át, mint én.

– Szeretném ezt a közösséget továbbfejleszteni azzal a céllal, hogy minden zenésztársam örömmel, várakozással telten érkezzen a próbákra, és megelégedve, jó érzéssel térjen haza. A Juventus egy nagy család is, hiszen eddig édesapám vezette a csapatot, itt játszott öcsém, és játszik jelenleg a fiam és unokahúgom is – folytatta Friedrich Gergely. – Várnak ránk konkrét feladatok is. A legfontosabb ebben az évben egy meghívásnak eleget tenni testvérvárosunkban, Kemptenben, és egy felejthetetlen koncertet adni április 14-én. A hangverseny első felét édesapám vezényli, ennek során egy pompás indulót követően komolyzenei feldolgozások Rimszkij-Korszakovtól és Weiner Leótól, egy fúvószenekarra írt fantázia, illetve Henry Mancini melódiáiból egy összeállítás következik. A szünetet követően átveszem a karmesteri pálcát, és könnyedebb dallamok következnek.

Ettől az évtől Sopron Város Fúvószenekarának is új karmestere van, Ferenczi Balázs ugyanis átadta a pálcát. – Amikor egy nagy múltú együttest vesz át az ember, vegyes érzelmekkel teszi. Nem tudhatod, milyen lesz egy más szemléletű zenekart formálni, de szeretem a kihívásokat – kezdte Szehágel Balázs. – Az idei biztosan az összekovácsolódás éve lesz. Szeretnénk a régi anyagok mellé új hangvételű zenekari darabokat tanulni. Természetesen a zenekar hagyományait ápolva minden olyan eseményen részt veszünk, amin eddig is szerepeltünk, így készülünk például a SopronFestre, a borünnepre, de meghívást kaptunk Doborjánba (Raiding) is.

Megtudtuk, a csapategység most átalakulóban van, akadnak leköszönő tagok, de sok új fiatal is csatlakozott az együtteshez. – Egy amatőr zenekarról van szó, ahova az emberek szabadidejüket feláldozva jönnek, de azon leszünk, hogy a közönséget maradéktalanul kiszolgáljuk – zárta Szehágel Balázs.

„Előttem az utódom”: Április 14., vasárnap 16 óra, Liszt-központ. A Juventus Koncert Fúvószenekar hangversenye.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...