Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Alma és fája – Czukorné Hollós Anna, Czukor Bence és Czukor Dalma
Kosarasok – az édesanya, Hollós Anna szenvedélyét gyermekei, Bence és Dalma is örökölték Fotó: Pluzsik Tamás

Alma és fája – Czukorné Hollós Anna, Czukor Bence és Czukor Dalma

| Pluzsik Tamás | Sztárok

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. Mindkét „Czukor gyerek”, Bence és Dalma is örökölte a szüleitől a sport iránti szeretetet és elkötelezettséget.

Az édesapa, Czukor Árpád jó ké­­zi­lab­da-játékos volt, az édesanya, Hol­­lós Anna pedig játékosként, edzőként és szakvezetőként alkotott és alkot ma is maradandót. 

– Pécsett születtem, de szüle­immel Komlón éltünk, édesapám ugyanis a bányánál dolgo­zott, ott kaptunk lakást, így a ko­­sárlabdát is ott kezdtem el – me­­sélt sportpályafutása indulásáról Hollós Anna. – Sporttago­­zatos általános iskolába jártam, ahol csak ötödik után lehetett sportágat választani. Magas ter­­metem mi­­att azonban már az óvodában „kinézett” engem Var­­ga Ferenc, az első edzőm, így nem volt kétség a sportágválasztás felől. Hetedikes voltam, amikor a Komló NB II-es csapatában pályára léptem, egy évvel később pedig már pesti csapatok is megkörnyékeztek, de én a Pécsi VSK-t választottam, itt lettem előbb korosztályos, majd 18 éves koromban magyar válogatott.

A több mint százszoros ma­­gyar válogatott kosárlabdázó Hollós Anna az 1998 áprilisában a francia Aix-en-Provence városában Ronchetti-kupát nyert GYSEV-Ringa névre hallgató soproni női kosárlabdacsapat tagja lett, jelenleg a Soproni Darazsak Akadémia szakmai vezetője.

– Finnországban születtem 1994-ben, ezt megelőzően anyu ugya­­nis öt évig játszott a Sam­­­po Basket Lahti csapatá­­ban, ahon­­nan én már Sopronba jöt­­tem haza – kapcsolódott be a be­­­­szélgetésbe Bence, Hollós An­­­­na fia. – A Hunyadiban, Stá­­­nicz Ferencnél kezdtem el ko­­sarazni. Őszintén mondom, hogy eszembe sem jutott más sportág felé kacsingatni.

Ben­­ce jelenleg a Soproni Darazsak Akadémiánál edző, játékosként a SMAFC csapatát erősíti. Ezt megelőzően játszott a Pé­­csi VSK-ban, Ausztriában a Mattersburg Rocks-ban, amikor pedig cserediákként Brazíliában volt, akkor egy Sao Paulo közeli városban testközelből is megismerkedhetett – ahogy ő fo­­galmazott – egy egészen más ko­­sárlabda-kultúrával.

– Amikor a balett és a kosárlabda között kellett döntenem, hogy melyiket folytassam, természetesen egy percet sem gondolkoztam: a kosárlabdát választottam – vette át a szót bátyjától Dalma, akinek ez volt az utolsó éve a juniorok között. Dalma az elmúlt idényben már sikerrel debütált a Uniqa Sopron felnőtt csapatában is, a nem­­régiben Sopronban megrendezett U18-as Eb-n pedig az egyik meghatározó játékosa volt a szép sikert elérő magyar válogatottnak. 

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...