Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Várják a havat a sífutók
A sífutókat három, összesen 20 kilométer hosszúságú pálya várja a soproni parkerdőben, de egy rövidebb gyakorlópályát is kialakítottak

Várják a havat a sífutók

| Munkatársunktól | Sport

Bíznak a kedvező téli időjárásban a sífutók. A soproni parkerdőben három pályát is kialakítottak, így már „csak” a hóra van szükség, hogy elinduljon a szezon.

Kubinszky András, a Fáber Sífutó, Botsport és Természetjáró Közhasznú Egyesület elnöke elmondta: 13 éve szervezik a soproni parkerdőben a sífutást, és mindössze egyszer fordult elő – a 2019/20-as téli szezonban – hogy nem hullott sportolásra alkalmas hó. 

– Általában minden évben van néhány hét, amikor kimehetnek a pályákra a sífutók, 2018-ban például még március elején is volt kellő mennyiségű hó – mondta Kubinszky András. – Remélem, idén nekünk kedvez majd az időjárás. Ahhoz, hogy használni tudjuk a sífutó léceket, minimum 8–10 centiméter hó szükséges. Azonban az az igazi, ha 20 centiméter téli csapadék esik, ez esetben ugyanis már a gépi nyomfektető eszközünket is tudjuk használni, így tökéletes pálya várja a sífutás kedvelőit.

A soproni parkerdőben 3 sífutó pályát is kialakítottak. Ezek körpályák, amelyek mindegyike 4 kilométer hosszú. A pályákhoz felvezető utak szintén négy kilométeresek, egyik a kőfejtő parkolójától indul, tehát busszal is elérhető, a másikra pedig a kalandparknál lévő parkolónál lehet csatlakozni. Így tehát összesen 20 kilométer sífutópálya várja az érdeklődőket, amelyekről két helyszínen térképet is kihelyeztek.

– Nemcsak Sopron környékén népszerűek a pályáink, az ország más tájairól is jönnek hozzánk, hiszen kevés Magyarországon a jó minőségű sífutó pálya – tette hozzá Kubinszky András. – Mindenkinek tudom ajánlani ezt a mozgásformát: a sífutó léc keskeny és könnyű, a kötés pedig hátul engedi a sarok felemelését. Mindenki maga választhatja, milyen sebességgel szeretne haladni. A sífutó bot hosszabb, ennek segítségével lökjük magunkat. Mondanom sem kell, milyen gyönyörű a havas, téli erdő.

Az egyesület a kezdő sífutók számára egy rövidebb gyakorlópályát is kialakított.

Kapcsolódó cikkek