Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Bízom a játékosaimban”
– Nüanszok, valamint a mérkőzések közötti apró változtatások, finomítások dönthetnek a Győr ellen – mondta lapunknak Farkas Dávid (k), a SMAFC vezetőedzője. Fotó: Németh Péter

Farkas Dávid vezetőedző: Komoly siker, hogy idén is elértük a rájátszást

„Bízom a játékosaimban”

| Munkatársunktól | Sport

A hatodik helyet szerezte meg az NB I. B csoportos bajnokság alapszakaszában a SMAFC 1860 Soproni Egyetem csapata. Farkas Dávid vezetőedző szerint komoly eredmény, hogy a tavalyi év után ismét rájátszást érő helyen végzett az együttes.

– Hogy értékeled: jó vagy rossz ez az eredmény?

– Ahogy pár forduló után már látni lehetett, a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia és a Tiszaújváros csapata kiemelkednek a mezőnyből, utánuk viszont kilenc csapat szinte egyforma játékerőt képvisel. Ebben a kiegyenlített mezőnyben sikerült bejutni – immár másodszor – a rájátszásba a hatodik helyen. Úgy gondolom, ez önmagában jó eredmény, főleg ha arra gondolunk, hogy éveken keresztül a bentmaradás is nehézséget okozott.

– Jól indult a bajnokság, sokáig úgy tűnt, sikerül elérni vagy túlszárnyalni a tavalyi bravúros 3. helyezést az alapszakaszban. Mi történt a szezon utolsó harmadában?

– A 2023-as év végéig összesen tizenhárom mérkőzésünkből nyolcat hazai pályán vívhattunk meg. Sikerült legyőzni a már említett két kiemelkedő csapatot, valamint több play offba kerülő együttest is, de várható volt, hogy tavasszal nehezebb dolgunk lesz. Több csapat januárban igazolásokkal foltozta be hiányos posztjait, mi azonban idén sem éltünk ezzel a lehetőséggel. Többször előfordult, hogy idegenbeli meccseinkre nem sikerült minőségi kerettel elutaznunk. Sérülések és munkahelyi elfoglaltságok is többször hátráltattak minket, így gyakorlatilag az előnyünk a dobogón folyamatosan apadt.

– Mennyi esélyt látsz a négybe kerülésre, verhető ellenfél a Győr?

– Esély mindig van, de itt is nagy kérdés lehet, hogy kik állnak a rendelkezésemre. A Győr egy rendkívül kellemetlen szerkezetű ellenfél, nem véletlen, hogy minden csapatot nagy küzdelemre kényszerített. Remek edzői stábjuk nagyon jól alakította a taktikájukat ehhez a szerkezethez, és kosarasai gyors, modern játékot produkáltak. Úgy gondolom, nüanszok, valamint a mérkőzések közötti apró változtatások, finomítások dönthetnek majd, hiszen felkészülési, bajnoki és kupameccseken már ötször találkozott egymással a két csapat ebben a szezonban, így mindenki jól ismeri a másikat. Egy biztos: bízom a játékosaimban, és az utolsó pillanatig mindent meg fogunk tenni, hogy második vezetőedzői szezonomban is éremért játszhassunk.

– Az egyetemi csapat célja mindig a fiatal tehetségek kinevelése. Ez mennyiben valósult meg eddig idén?

– Huszonegy játékos lépett pályára az alapszakaszban a SMAFC színeiben, melyből heten még U18-as korúak, valamint többen az U20-as korosztályba is beférnek még. Továbbra is nagy fejlődési potenciált jelent, hogy ezek a fiatalok az NBI. B csoportban felnőtt bajnoki mérkőzéseket játszhatnak. Erre nem sok helyen van lehetőség az országban, hiszen az utánpótlás-akadémia és az NB I. A csoportos csapat között komoly és nem elhanyagolható lépcsőfokot jelent, hogy felnőtt rutint szerezzenek fiatal játékosaink.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.