Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kevesebb vitorlásverseny
A járvány miatt a Fertő tónál is módosul a versenynaptár az idei évben Fotó: Soproni Téma-archívum

Az idei Fertő-bajnokságot egy héttel korábban, július végén tartják

Kevesebb vitorlásverseny

| Rázó László | Sport

Módosított versenynaptár, védőintézkedések, megszakított felkészülés – a vitorlázókat is érintette a pandémiás helyzet. Domonkos Szilárdot, a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség elnökét kérdeztük az idei év kényszerű változásairól.

– Mennyire hátráltatták a vitorlázók felkészülését a koronavírus miatt elrendelt korlátozások?

– A szezon éppen elindult az első külföldi versennyel Spanyolországban február elején. Az idei enyhe tavasznak köszönhetően már elkezdtük a hazai edzéseket is, mikor március 16-án, a pandémiás rendelkezéseknek megfelelően mi is kénytelenek voltunk felfüggeszteni a programot. A gyerekek és az edzők egészsége érdekében hozott intézkedéseink összhangban voltak a Magyar, illetve a Nemzetközi Vitorlás Szövetség rendelkezéseivel. Ebben a periódusban csak online, elméleti foglalkozásokat tartottunk, illetve minden versenyző otthon, egyénileg hajtotta végre az erősítő gyakorlatokat.

– Jelenleg hogy készülnek a versenyzők?

– A rendelkezéseknek megfelelően május elején újraindíthattuk a foglalkozásokat. Azonban szigorú intézkedések mellett edzünk: a közösségi tereket nem használjuk, tilos a csoportosulás, nincsenek közös étkezések, valamint biztosítunk védőfelszerelést, illetve kézfertőtlenítőt és maszkokat.

– A Fertő tavi versenynaptárat mennyire kellett átszervezni?

– A világ vitorlássportjának egymásra épülő versenynaptára felborult, így mi sem tudtuk kivonni magunkat ez alól. Az idei nagy, nemzetközi ifjúsági vitorlásversenyek elmaradnak, csak a hazai regattákat rendezzük meg. Az idei Fertő-bajnokság is módosul az eredeti időponthoz képest, ami a Kékszalaggal ütközött volna, ezért egy héttel korábban, július végén tartjuk meg.

– Milyen óvintézkedések mellett lehet vitorlázni?

– A vitorlázás ebből a szempontból szerencsés sport, a vízen, szabadtéren mindenképpen megvan a szociális távolság, hiszen a gyerekek egyszemélyes hajóosztályokban versenyeznek. Nekik csak arra kell figyelniük, hogy az edzőhöz vagy a motoroshoz egyesével menjenek oda, és lehetőség szerint ne csoportosuljanak. Felnőtt vitorlázóink javarészt szintén egyszemélyes hajóosztályban versenyeznek, így nekik sem jelent ez problémát. A kalóz ugyan kétszemélyes hajó, de a Magyar Vitorlás Szövetség júniustól engedélyezte a versenyzést a többszemélyes osztályokban is, így reményeink szerint lassan visszatér az élet a normális kerékvágásba.

Kapcsolódó cikkek