Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„A Sopron Basket név kötelez”
Czukor Dalma fantasztikusan teljesített az U20-as Eb-n, ezt a formát a bajnokságra is átmentené a fiatal játékos

„A Sopron Basket név kötelez”

| Rázó László | Sport

Óriási lelkesedéssel vetette bele magát a munkába a Sopron Basket új vezetőedzője. Gáspár Dávid a nyáron az Európa-bajnokságon vett részt az U20-as válogatottal, ahol a szintén soproni Czukor Dalma kiemelkedően szerepelt.

A nemzeti együttes az előkelő nyolcadik helyet szerezte meg a kontinenstornán.  

– A nyolc közé kerülést bravúrnak tartom, lényeg, hogy a kitűzött célt teljesítettük, sőt, túlteljesítettük – összegzett az U20-as nemzeti együttes és a Sopron Basket vezetőedzője. – Pici hiányérzet a 7. helyért vívott vesztes meccs miatt van csak bennem, hiszen egylabdás meccsen kaptunk ki a lengyelektől. A soproni játékosok közül Czukor Dalma kiemelkedett a mezőnyből, és Szeli Kitti is jól vette fel a ritmust első komolyabb, nagy tornáján.

Gáspár Dávid a sikeres Eb után már Sopronban tart edzéseket, és bizakodóan várja a szezont.

Gáspár Dávid vezetésével az előkelő 8. helyen végzett az U20-as válogatott a nyári Eb-n  Fotó: Németh Péter

– Jelentősen átalakult a keretünk, sok a tehetséges, magyar kosárlabdázónk – tette hozzá a tréner. – Egyértelmű cél, hogy a hazai játékosok és a fiatalok markáns szerepet kapjanak a csapatban, az eddiginél jóval nagyobb felelősséget viseljenek. Ugyanakkor ez a Sopron Basket, a név kötelez, az átalakítás nem mehet az eredményesség rovására. Éppen ezért rendkívül izgalmas és komoly feladatnak, óriási kihívásnak tartom a soproni vezetőedzői tisztség ellátását.

Czukor Dalma, a pontkirálynő 

Komoly sikernek örülhettek a soproni kosárlabda-rajongók: az augusztus közepén véget ért U20-as Európa-bajnokság mezőnyében a legtöbb pontot szerző játékos a Sopron Basket tehetséges, fiatal kosarasa, Czukor Dalma lett. A játékos hét mérkőzésen lépett pályára, ezeken összesen 113 pontot szerzett, ez átlagban több mint 16 pontot jelent meccsenként. Ráadásul mindezt kiemelkedő hatékonysággal tette: a kétpontosoknál minden második kísérlete célba talált, a hármasokat pedig csaknem negyven százalékos pontossággal dobta. Czukor Dalma a lepattanók és a szerzett labdák tekintetében is kiemelkedett a mezőnyből, végül az összesített teljesítménymutató alapján csak egy játékos tudta megelőzni.

– A tavalyi szezon után nem sokat pihentem, szinte azonnal megkezdtem az egyéni felkészülést az Eb-re – mondta Czukor Dalma. – Ez volt a 6. nagy tornám utánpótlás-válogatottként, szerettem volna méltóképpen lezárni ezt a fejezetet pályafutásomban. Vártam már, hogy egyszer ilyen jól kijöjjön a lépés, régóta bennem volt ez a teljesítmény, és most úgy érzem, valóban bizonyítottam. Sok tréner munkája és sok különedzés eredménye van ebben a teljesítményben. Bízom benne, hogy az U20-as szereplés lendületet ad a Sopron Basket felnőtt csapatában is, nagyon élveztem, hogy sok a magyar és fiatal csapattársam. Jólesik, hogy ennyire bízik bennünk a klubvezetés és a szakmai stáb.

Kapcsolódó cikkek