Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
VasVillások Barcelonában
A tanulók jól megállták a helyüket, bátran használták az angol nyelvet, miközben még Barcelona látványosságait is megismerték

Összesen két hetet töltöttek Spanyolországban a soproni diákok

VasVillások Barcelonában

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A VasVilla iskola tizenhat diákja két hétig Barcelonában teljesítette a szakmai gyakorlatát. A fiatalok már-már született spanyolnak érezték magukat, miközben a város nevezetességeit is keresztül-kasul bejárták.

Huszár Marianna, a SSzC Vas- és Villamosipari Szakközépiskolája és Gimnáziumának angol szakos tanára május elején kapta a hírt, hogy megnyerték az Erasmus+ pályázatát, így októberben kiutazhatnak két hétre Spanyolországba. A 14 fiú és a két lány hét munkahelyen dolgozott.

– Az együtt töltött idő pszichológiai kísérletnek is beillett, hiszen elég hosszú volt ahhoz, hogy mindenkiből előhozza a jó és a rossz oldalát is – mesélte Huszár Marianna. – Tanárnak és diáknak egyaránt óriási kihívás az otthonától 1600 kilométerre önállóan megszerveznie az életét. A tanulóink jól megállták a helyüket, remekül tájékozódtak, bátran használták az angol nyelvet, miközben még Barcelona látványosságait is megismerték.

A diákok három szakirányt képviseltek: sport-, informatikai és mechatronikai osztályokból tevődött össze a csapat. Mindenki a saját szakmájában dolgozott.

– Egy magániskolában foglalkoztam gyerekekkel. Legorobotokat programoztunk – mesélte a mechatronikai osztályos Iván Kristóf, akiben mély nyomot hagytak Gaudí háztetői és kéményei. – Eleinte tartottam attól, hogy nem fogom tudni megértetni magam velük. A legnagyobb meglepetésemre azonban a spanyol gyerekek kiválóan beszélnek angolul, mivel már 4–6 évesen elkezdik őket a szüleik taníttatni.

Pintér Ákos hét infós társával egy start up cégnél kapott feladatot. Talán a sportosztályosoknak volt a legjobb munkahelyük: egy sportcentrumban alkalmazták őket. A Barcelonában töltött idő valóságos varázslat volt. A spanyol fogadószervezet biztosított mindenkinek munkahelyet, szállást és napi háromszori étkezést. Olyan busszal jártak dolgozni, ami akár városnéző járatnak is beillett volna, a virtuális idegenvezetőnek és a sok szabadidőnek köszönhetően pedig volt alkalmuk alaposan megismerni a nevezetességeket.

Kapcsolódó cikkek