Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Valétálás augusztusban
A Soproni Egyetemen élnek a selmeci hagyományok, így a valétálás is. A kifejezés a latin „valete!” szóból származik, amelynek jelentése „Éljetek boldogul!”. Ilyenkor bányászlámpákkal és fákly

Augusztus 1-jétől alapítványi formában működik a Soproni Egyetem

Valétálás augusztusban

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

Most elhalasztották, de a tervek szerint augusztusban megtartják a valétálást a Soproni Egyetemen. A felsőoktatási intézmény hallgatói továbbra is otthon vannak, csak a záróvizsgákat lehet személyesen megtartani.

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben a Soproni Egyetemen nem lehetett megtartani májusban a végzős hallgatók elbúcsúztatását, folytatni a valétálás hagyományát. – A koronavírus ezt most meghiúsította – hangsúlyozta dr. Nahlik András, az egyetem rektora. – Meghiúsította, akárcsak egy évszázaddal ezelőtt a spanyolnátha vírusa. De olyan nem lehet, hogy bármely évben a valétálás végleg elmaradjon! Ahogy akkor is megtartották később, augusztusban, most is ezt tervezzük. Augusztus 22-én találkozunk a valétáláson, az elmaradt eseményt bepótoljuk. Hagyományainkon most sem fog kifogni egy pandémia!

A Soproni Egyetemen a záróvizsga kivételével személyes megjelenést igénylő vizsgát nem lehet tartani. A záróvizsgák során az egészségügyi előírásokat betartják. Azok a hallgatók, akik olyan tanulmányokat, kutatásokat folytatnak, amelyek igénylik az egyetem területén való személyes jelenlétet, egyedi kérelem alapján, dékáni engedéllyel mehetnek be.

A felsőoktatási intézménnyel kapcsolatos további hír, hogy várhatóan még ebben a hónapban döntenek arról, hogy augusztus 1-jétől alapítványi formában működik tovább. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára kifejtette: a kormány célja, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ezért is tesznek meg mindent a versenyképes felsőoktatás megteremtéséért. A modellváltás nyomán növekedhet az intézmények saját bevételszerző képessége. Az állam a felsőoktatási intézményekkel 2022-től hosszú távú keretszerződések keretében alakítja ki a finanszírozási alapelveket, ami garanciát jelent a stabil és tervezhető működésre. Az új működési modell az eddigiekhez hasonlóan továbbra is biztosítja minden hallgatónak az állami ösztöndíjas képzés lehetőségét az érintett egyetemek mindegyikén – tette hozzá az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kapcsolódó cikkek