Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sikeres erdész technikus

Horváth Sándor tagja volt az Eb-n induló csapatnak is

Sikeres erdész technikus

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

A rothos Horváth Sándor második helyezést ért el az erdész technikus OSZTV-n. A fertőszentmiklósi fiú a Soproni Egyetemre készül, a szabadidejében pedig focizik és horgászik.

Idén Szegeden rendezték meg az erdész technikus országos szakmai tanulmányi versenyt (OSZTV). Horváth Sándor az írásbeli fordulón induló több mint száz diák közül a legjobb 15 között első helyezettként jutott a döntőbe. A Kisalföldi ASZC Roth Gyula Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 13.A osztályos diákja az írásbeli fordulón kívül a motorfűrész-szerelés/ -vágás versenyszámot is megnyerte. Ez annak fényében még érdekesebb, hogy a megmérettetés legnehezebb részének ezt a versenyszámot találta, éppen ezért egyáltalán nem számított arra, hogy ő teljesít a legjobban.

– Évfolyamtársam, Dülk Dániel nyerte meg az OSZTV-t (róla múlt heti lapunkban írtunk: A legjobb erdésztanuló, Soproni Téma, 2023. június 21.). Minden egyes fordulóra együtt mentünk, de a versenyszámokat úgy alakították ki, hogy még véletlenül se találkozzunk – mesélte Sándor. – Gyermekkorom óta erdésznek készülök. Fertőszentmiklósi vagyok, és régen rengeteget jártunk gombászni az erdőbe, így nem is volt kérdés, hogy nyolcadik után hova megyek tovább. A technikum után most a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karára jelentkeztem, és remélem, később sikerül valahol a környéken erdőmérnökként elhelyezkednem.

Sanyi szintén még gyermekként a nagypapája kis tavában kezdett el horgászni, ami azóta is megmaradt a hobbijának. A fiú a Fertőszentmiklósi SE-ben focizik, úgyhogy nem unatkozik: heti három edzése van, hétvégenként pedig következnek a meccsek. Nem csoda, hogy alig várja már, hogy a vízparton ücsöröghessen egy kicsit. A versenyre Varga Rita tanárnő és a Kisalföldi ASZC Roth Gyula Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumának erdészeti munkaközössége készítette fel.

Erdésztanulók Európa-bajnoksága: A 21 induló közül a kilencedik lett a Roth-technikum csapata a 19. Erdésztanulók Európa-bajnokságán. Langbein Laura, Fódi Dominik Mátyás, Horváth Sándor, Farkas Gergő, Selyem Péter Norvégiában, Kongsberg városában vett részt a megmérettetésen. A verseny célja a fakitermelési technika legújabb eredményeinek bemutatása, a fakitermelő gépek, szerszámok, biztonsági berendezések, illetve a fakitermelés módszerének nemzetközi szintű összehasonlítása volt.

Kapcsolódó cikkek