Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Régi idők nyomában
Kiss-Huszta Iván kémiából idén országos 5., fizikából pedig 7. helyezést ért el. Fotó: Filep István

Kiss-Huszta Iván: Anyukám a példaképem

Régi idők nyomában

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Legyen szó hüllőkről vagy fegyverekről, Kiss-Huszta Iván bármelyik témáról részletes előadást tudna tartani. A Deák téri iskola nyolcadikosa imád versenyezni.

Kiss-Huszta Iván még alsóban kezdett el Mozaik versenyekre járni, és már akkor remekül szerepelt. Azóta minden évben indul, kémiából idén országos 5., fizikából pedig 7. helyezést ért el. Nem véletlen a természettudományos érdeklődés, hiszen a fiú édesanyja, Kiss-Huszta Pálma a Széchenyi-gimnázium kémia–fizika szakos tanára.

– Anyukám a példaképem – mesélte Iván. – Azért is szeretek versenyezni, mert ha jó eredményt érek el, azzal példát mutatok az öcsémnek, az osztálytársaimnak pedig el tudok vele dicsekedni. Tavaly és idén is 7. helyezett lettem egy robotikaversenyen. Először az utolsó pillanatban szálltam be egy fiúhoz a csapatba, idén pedig én jártam ugyanúgy, ahogy ő: engem hagyott el a csapattársam, de szerencsére még így is sikerült.


A fiú nagyon kedveli a hüllőket, már kisgyermekként is a terráriumok felé vezetett az első útja az állatkertben. Az év végi dicséret mellé természetesen egy hüllős könyvet kapott ajándékba az iskolájától. A szülei megígérték neki, hogy a 12. születésnapjára egy gyíkot kap, de a hüllő még várat magára. Iván emellett nagyon érdeklődik a háborús témák iránt.

– Ebben biztos szerepet játszik az is, hogy apukám katona volt – mesélte. – Minden érdekel, ami háborúval kapcsolatos: a tankok, a tengeralattjárók és a repülők. Általában háborús témájú könyveket is olvasok. A legjobban a II. világháború és a hidegháború foglalkoztat.

Iván a szabadidejében maketteket készít az édesapjával. Néha a 11 éves öccse is segít nekik. Még óvodáskorában kezdett el néptáncolni, és már akkor felfigyeltek a jó ritmusérzékére. 

Kapcsolódó cikkek