Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Felelősséggel a jövőnkért
Berger Hanna valószínűleg az orvosi egyetemre jelentkezik, de vonzza a biotechnológia is. Fotó: Filep István

Berger Hanna az antibiotikum-használatot vizsgálta pályázatában

Felelősséggel a jövőnkért

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Második helyezést ért el a „Tudomány, ami összeköt” kreatív pályázaton Berger Hanna. A széchenyis diáklány orvosnak készül, de érdekli a biotechnológia is. Szabadidejében rengeteget olvas és táncol.

Nem ez az első sikere a pályázaton a Soproni Széchenyi István Gimnáziumnak és Somogyi Csilla tanárnőnek, tavaly ugyanis Horváth Dária Antónia már megnyerte az országos versenyt. Ahogy akkor is, idén is egy tízoldalas pályamű megírása volt a feladat. Berger Hanna az antibiotikum-rezisztenciát vizsgálta, számos szakirodalmat olvasott el a témával kapcsolatban.

– Úgy gondolom, a felelőtlen antibiotikum-használat világméretű probléma, ennek ellenére kevés szó esik róla – részletezte Hanna. – Rengeteget beszélgettünk a témáról a diáktársaimmal, és egy kérdőívet is kitöltöttek. Mindezek alapján arra a következtetésre jutottam, hogy a többség a definíciókkal ugyan tisztában van, de a nem megbízható források miatt tévesek az ismeretei. Sokan például azt sem tudják, hogy a felelőtlen atibiotikum-használat eredményeképpen ellenállóvá válnak a kórokozók.

Hanna jó megoldásnak találná, ha a gyógyszeres dobozokat figyelemfelkeltő ábrákkal, felhívásokkal látnák el. A 11.A osztályos lány dolgozata annyira kiválóan sikerült, hogy a húsz legjobb között hívták be az országos döntőre, ahol tíz perc állt rendelkezésére a témája bemutatására.

– Sokat gyakoroltunk a tanárnővel, több osztály is meghallgatta az előadásomat – tette hozzá. – A döntőn szerencsére én voltam az első előadó, így már nyugodtan végig tudtam nézni a többiek érdekes prezentációit. Édesanyám kísért el a Pécsi Tudományegyetemre, nagyon fontos volt az ő szülői támogatása.

A gimiben jött rá Hanna, hogy a biológia mennyire izgalmas és szerteágazó. Egyelőre úgy gondolja, hogy az orvosi egyetemre jelentkezik, de vonzza a biotechnológia is. A gyógyszerfejlesztés is felkeltette az érdeklődését, amikor a pályamunka írása közben előkerült. A fertőszentmiklósi lány öt éve jár modern táncra, szabadidejében pedig rengeteget olvas, főként krimiket és klasszikus regényeket, de nyitott szinte mindenre.

Kapcsolódó cikkek