Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Alexa Angliában tanul tovább

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Öt angliai egyetemre is jelentkezett Hegedűs Alexa, és őt magát is meglepte, hogy mindenhonnan pozitív visszajelzést kapott. A járvány miatti bizonytalanság rosszul érinti a végzős széchenyis lányt, mivel már készülne az új életére.

Óvodás kora óta arról álmodozik Alexa, hogy Angliában fog továbbtanulni. Idén végzett a Soproni Széchenyi István Gimnázium 12.B osztályában. A hatosztályos képzés során angol, valamint francia nyelvet tanult, és tudatosan dolgozott vágyai beteljesítésén. 

– Angolból már 10.-ben leérettségiztem, és szerintem mindenkinek megkönnyebbülést jelentett, hogy másnak is alkalma adódott az órákon felszólalni – mesélte mosolyogva a diáklány. – Szeptember óta készültem a felvételire. Az angol egyetemek az érettségi eredményeken kívül egy 4000 karakter terjedelmű motivációs levelet kérnek, továbbá tanári ajánlólevelet. Az összes felsőoktatási intézmény ugyanazt a bemutatkozást látja, és ez alapján utasítanak el vagy adnak ajánlatot a jelölteknek.

Ahhoz, hogy valaki angol egyetemre jelentkezzen, helyt kell állnia az IELTS elnevezésű univerzális nyelvvizsgán. Alexa – nagy szerencséjére – ezt az akadályt már szeptemberben sikeresen vette, hiszen a korlátozások miatt később erre nem lett volna lehetősége. Az eltökélt lány első helyen a Warwick Egyetem történelem – globális fenntartható fejlődés szakát jelölte meg. Ide szeretne járni, de – a biztonság kedvéért – még további négy intézményt megjelölt. Mind az öt hely adott neki ajánlatot, ráadásul csak azt szabták meg a sikeres felvételi feltételeként, hogy az érettségi átlaga 4,5–5 legyen.

– Nincs konkrét elképzelésem arról, hogy később mivel szeretnék foglalkozni. Úgy gondolom, ez a diploma annyira univerzális, hogy talán még nem is ismerem azt a területet, amit majd a hivatásomnak választok – folytatta az ifjú hölgy. – Nagyon zavar, hogy egyelőre még semmi sem biztos, nem tudom megvenni a repülőjegyemet sem. Angliában várhatóan csak októberben kezdik meg a következő tanévet, így a jelentkezési lapok elbírálására is több idejük jut.

Robotka Csaba tanár úrnak köszönhetően szerette meg Alexa a történelmet. Tagja volt annak a csapatnak is, amely 2018-ban az ESTÖRI kreatív történelmi versenyen különdíjat nyert, de többször részt vett az angol nyelvi Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen is.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...