Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Alexa Angliában tanul tovább

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Öt angliai egyetemre is jelentkezett Hegedűs Alexa, és őt magát is meglepte, hogy mindenhonnan pozitív visszajelzést kapott. A járvány miatti bizonytalanság rosszul érinti a végzős széchenyis lányt, mivel már készülne az új életére.

Óvodás kora óta arról álmodozik Alexa, hogy Angliában fog továbbtanulni. Idén végzett a Soproni Széchenyi István Gimnázium 12.B osztályában. A hatosztályos képzés során angol, valamint francia nyelvet tanult, és tudatosan dolgozott vágyai beteljesítésén. 

– Angolból már 10.-ben leérettségiztem, és szerintem mindenkinek megkönnyebbülést jelentett, hogy másnak is alkalma adódott az órákon felszólalni – mesélte mosolyogva a diáklány. – Szeptember óta készültem a felvételire. Az angol egyetemek az érettségi eredményeken kívül egy 4000 karakter terjedelmű motivációs levelet kérnek, továbbá tanári ajánlólevelet. Az összes felsőoktatási intézmény ugyanazt a bemutatkozást látja, és ez alapján utasítanak el vagy adnak ajánlatot a jelölteknek.

Ahhoz, hogy valaki angol egyetemre jelentkezzen, helyt kell állnia az IELTS elnevezésű univerzális nyelvvizsgán. Alexa – nagy szerencséjére – ezt az akadályt már szeptemberben sikeresen vette, hiszen a korlátozások miatt később erre nem lett volna lehetősége. Az eltökélt lány első helyen a Warwick Egyetem történelem – globális fenntartható fejlődés szakát jelölte meg. Ide szeretne járni, de – a biztonság kedvéért – még további négy intézményt megjelölt. Mind az öt hely adott neki ajánlatot, ráadásul csak azt szabták meg a sikeres felvételi feltételeként, hogy az érettségi átlaga 4,5–5 legyen.

– Nincs konkrét elképzelésem arról, hogy később mivel szeretnék foglalkozni. Úgy gondolom, ez a diploma annyira univerzális, hogy talán még nem is ismerem azt a területet, amit majd a hivatásomnak választok – folytatta az ifjú hölgy. – Nagyon zavar, hogy egyelőre még semmi sem biztos, nem tudom megvenni a repülőjegyemet sem. Angliában várhatóan csak októberben kezdik meg a következő tanévet, így a jelentkezési lapok elbírálására is több idejük jut.

Robotka Csaba tanár úrnak köszönhetően szerette meg Alexa a történelmet. Tagja volt annak a csapatnak is, amely 2018-ban az ESTÖRI kreatív történelmi versenyen különdíjat nyert, de többször részt vett az angol nyelvi Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen is.

Kapcsolódó cikkek

Egymást segítő diákok

Egymást segítő diákok

2019. 12. 18. | Madarász Réka

Három éve működik sikeresen a kortárs csoport a Soproni SzC Handler Nándor Szakképző Iskolájában. Amióta a diákok lehetőséget kaptak arra, hogy megbeszéljék egymással és szakemberekkel a nehézségeiket, az intézményben jóval kevesebb a fegyelmi probléma.

Élő periódusos rendszer

Élő periódusos rendszer

2019. 12. 18. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium is részt vett abban a rekordállítási kísérletben, amelyben a periódusos rendszer valamely változatának megjelenítése volt a feladat. A szervezők versenyt is hirdettek, melyre ugyancsak benevezett az iskola.