Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A zongora vonzásában
Moser Barnabás sokat gyakorol, nem véletlenül sikerült jól a fellépése a legutóbbi nemzetközi versenyen. Fotó: Filep István

Moser Barnabás a zenélés mellett sportol: tollaslabdázik és síel

A zongora vonzásában

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Harmadik helyezést ért el Moser Barnabás a VII. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen Grazban. A tanára szerint a fiú olyan kivételes tehetség, akiben minden megvan ahhoz, hogy a zenei pályát válassza.

Moser Barnabást kiskora óta hihetetlenül vonzza a zene. Míg más gyerekek kisautót, Barnus zenei felszereléseket kért karácsonyra. Már minden hangszert összegyűjtött, amikor az egyik osztálytársa zongorázni kezdett.

– Tőle kaptam kedvet a zongorázáshoz, és megkértem anyukámat, hogy keressük meg az osztálytársam tanárát – mesélte Barnabás. – Szerencsére Bencsik Erzsi néninél még éppen volt egy szabad hely, így elkezdtem hozzá járni.

– Néhány zongoraóra után már láttam, hogy a tehetség mellett Barnus fejében is megvan minden, ami ahhoz kell, hogy jó zongorista legyen – mondta Bencsik Erzsébet. – Négy éve dolgozunk együtt, a múltkor azt mondta nekem, hogy „jó csapat vagyunk mi ketten”. Hálás vagyok a Jóistennek, hogy a tanári pályám 53. évében megajándékozott vele, hiszen a közös munka nekem legalább akkora örömöt szerez, mint neki.

Barnus testvéréről, Bogiról már írtunk újságunkban (Válogatott futó, Soproni Téma, 2021. augusztus 25.). Nővére nyomdokain haladva a kisfiú is atletizált egy ideig, de más sportágat is ki akart próbálni. Most tollasozik, és imád síelni.

– Nagyon támogatom Barnust abban is, hogy sportoljon, ugyanis a sport rendkívül jó alapokat ad a zenéhez: fejleszti többek között az álló- és koncentrációs képességet, a figyelmet; kitartásra nevel – folytatta a zongoratanár. – Barnus az elképesztő szorgalma mellett olyan hosszú ideig képes koncentrálni, hogy én csak „kis szivacsnak” hívom. Emellett szereplésre is tökéletesen alkalmas, mert éppen annyit izgul, amennyit kell, aztán az idegessége el is száll a fellépéskor.

A 11 éves fiú a színvonalas megmérettetésen a második korcsoportban indult, ahol nyolc versenyzővel mérte össze a tudását. A nemzetközi mezőny Erzsi néni szerint egyre erősebb: egyre fiatalabb korban kezdenek el a gyerekek zongorázni, és Barnabás is olyan darabokat adott elő, amit korábban felsőbb éves gimnazistáknak tanított meg.

A tehetséges fiút a szülei is segítik mindenben, amiben csak tudják: a versenyzés miatt kapott egy valódi zongorát, ezért a házhoz hozzá kellett építeni még egy szobát, hogy elférjen. Ha minden igaz, a fiatalt hamarosan valamelyik városi rendezvényen láthatjuk szerepelni.

Kapcsolódó cikkek

Szerelme a zongora

Szerelme a zongora

2024. 04. 10. | Madarász Réka

A IV. Zongoramesék Nemzetközi Zongoraversenyen 2. korcsoportban kiemelt arany minősítést és Zongoramesék csillaga díjat vehetett át Tauber Ármin. A...