Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A legjobb erdésztanuló
A növényfelismerés is a feladatok közé tartozott az erdész technikusok országos szakmai tanulmányi versenyén. Dülk Dániel lett az első a megmérettetésen.

A legjobb erdésztanuló

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Egy rothos diák, Dülk Dániel nyerte meg az erdész technikus OSZTV-t. A Zirc környéki fiú a Soproni Egyetemre jelentkezett, a diploma után pedig erdőmérnökként szeretne elhelyezkedni.

Idén Szegeden a Kiss Ferenc Erdészeti Technikum adott otthont az erdész technikusok országos szakmai tanulmányi versenyének. Az írásbeli fordulón még körülbelül száz diák indult, innen a döntőbe a legjobb 15 versenyző jutott be. A válogatott mezőnyben hét rothos tanuló, köztük Dülk Dániel is szerepelt. A háromnapos döntőt Szegeden rendezték meg.

– Az első nap lövészet volt, a második napon gyakorlati versenyszámok, a harmadikon pedig a szóbeli és a felismerés – mesélte Dani. – A legnehezebbnek a trófeabírálatot találtam, melynek során a természetbe kihelyezett trófeákról kellett távcsővel megállapítanunk a tőlünk való távolságukat, a súlyukat, a korukat és a lőhetőségüket.

A kimerítő három nap után óriási volt az izgalom, ugyanis az már ott, helyben kiderült, hogy ki lett az első három helyezett, azonban a köztük lévő sorrendet csak a Szakma Sztár fesztiválon tudták meg. Danit nagyon meglepte a győzelem, mivel csak a 3. helyezésre érezte magát esélyesnek. A fiatalembernek a jövőjéről határozott elképzelései vannak.

– Még gyerekként otthon, Nagyesztergáron egy erdész mellett láttam bele a szakma rejtelmeibe – mesélte. – Utánanéztem, hogy hol szerezhetnék én is ilyen képesítést, és mivel a Rothról azt hallottam, hogy itt magas színvonalú az oktatás, ide jelentkeztem. Tanulmányaimat a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karán folytatom, a diploma után pedig erdőmérnökként szeretnék elhelyezkedni otthon.

Dülk Dániel a szabadidejét legszívesebben a természetben tölti: túrázik, gombászik. Most már könnyebb dolga van, ugyanis első helyezettként mentesült a szakmai vizsgák alól. A versenyre Varga Rita tanárnő és a Kisalföldi ASZC Roth Gyula Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumának erdészeti munkaközössége készítette fel.

Kapcsolódó cikkek