Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Várvidék horvát est
A horvát kulturális esten tucatnyi művészeti csoport (köztük magyar és német) lépett fel Fotó: Németh Péter

„Kötelességünk átadni a fiatalságnak a múlt értékeit”

Várvidék horvát est

| P. Horváth László | Panoráma

Jól sikerült a Várvidék határok nélkül című kulturális est. A horvát nemzetiségi önkormányzat múlt szombaton tartotta a Novomatic-arénában a rendezvényt, ahol a zene- és táncszámok között egy történelmi filmet is levetítettek.

A Várvidék határok nélkül című kulturális estre a helyi, illetve a térségbeli, megyei horvát nemzetiségi tánccsoportok, zenészek, énekesek mellett érkeztek vendégek Vas megyéből is. A műsorfolyam jól sikerült, bizonyítja ezt az is, hogy több mint nyolcszázan látogattak ki a Novomatic-arénába.

A rendezvényen részt vett dr. Farkas Ciprián önkormányzati képviselő, fejlesztési tanácsnok, valamint Firtl Mátyás, Sopron és térsége korábbi országgyűlési képviselője is.

– Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy részt vehettem az esten – közölte a gála után dr. Farkas Ciprián. – Sopron város életében elengedhetetlen a horvát tradíciók megőrzése, a hagyományok ápolása. Éppen ezért a nemzetiségi értékek a jövőben is előtérbe kerülnek.

Az est egyik szervezője, dr. Payrits Ferenc elmondta: a fő céljuk az volt, hogy a horvát művészeti társaságok mellett bemutatkozzanak más nemzetek is, ezért magyar és német művészeti csoportokat is meghívtak. A soproni rendezvényre érkeztek vendégek Horvátországból és Bosznia Hercegovinából is.

– Az elmúlt ötszáz évben mindig is háromnyelvű volt ez a térség, s az egymásra utaltság, a másik megsegítése olyan egyedi közösséget hozott létre, amely más vidékeken nem nagyon található meg. Ez mindig is a megmaradás záloga – tette hozzá a Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnök-helyettese. – Nekünk pedig kötelességünk bemutatni, illetve átadni a fiatalságnak a múlt értékeit. Ha azt szeretnénk, hogy húsz év múlva is éljenek itt horvátok, akkor nyitnunk kell a fiatalok felé. A Szivárvány óvodában a kisgyerekek most is tanulhatnak horvátul, a Rejpál-házban pedig rendszeresen tartunk tanfolyamokat, illetve összejöveteleket.

Dr. Payrits Ferenc kiemelte: a nyelv, a kultúra átadása mellett a hagyományokat, a régi szentek emlékeit is ápolni kell. Ennek jegyében tartják meg mindig évben Sopron–Szombathely között, az egykori Borostyánkőút mentén a zarándoklatot.

Megtudtuk, a Pannonicum Intézet folyamatosan kutatja a Kárpát–Adria-térség történelmét. Ennek keretében készült egy kisfilm az időszámításunktól számított ötszáz évről. Ezt a művet is levetítették az esten.

Kapcsolódó cikkek

Petárdázni tilos!

Petárdázni tilos!

2019. 12. 18. | Cziráki Viktória

December 31. közeledtével megnő az érdeklődés a tűzijátékok iránt, és elkezdődik a tanakodás, hogy milyen fény- és hangjátékkal kellene feldobni a bulit. A petárdázás továbbra is tilos.

Sopron neve jól cseng

Sopron neve jól cseng

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Sopronnak is fel kell készülnie a turizmusban zajló változásokra: az emberek ma már élményekre vágynak, szeretnének mindent egy helyen megkapni. A város és térsége adottságai jók, ezeket kell kihasználni.