Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Éves soproni borpárbaj
A bírák a nedűk tisztaságát, illatát, ízét, harmóniáját és színét is pontozták a pénteki 2024-es Soproni borvidéki borversenyen. Fotó: Filep István

42 termelő 175 tételt nevezett a múlt pénteki soproni versenyre

Éves soproni borpárbaj

| Szilágyi Andrea | Panoráma

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvidéki borversenyen.

Több mint harminc éve már, hogy minden évben megválasztják a Soproni borvidék legjobb borait városunkban. Múlt pénteken első alkalommal adott otthont az eseménynek a Vinodom közösségi vinotéka. Minden eddiginél több termelő és bor sorakozott fel a versenybírák előtt: 42 borász 175 tételéből kellett a szakértőknek kiválasztaniuk a legjobbakat.

Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségének elnöke köszöntőjében ismertette: nemcsak a soproni, hanem az országos versenyt is a megszokottnál körülbelül egy hónappal korábban rendezik meg. Ennek oka, hogy a nyertesek hamarabb, már a nyári szezon előtt megismertethessék díjazott boraikat a közönséggel.

– A következő időszak nagy kihívás elé állítja a Soproni borvidéket, hiszen fel kell vennie a versenyt az ország többi termelői vidékével – mondta dr. Farkas Ciprián. – A városvezetés ehhez minden segítséget megad a borászoknak, ezt szimbolizálja maga a Vinodom létrejötte is. Emellett igyekszünk a termelőkkel kialakult jó kapcsolatot is ápolni.

A polgármester hangsúlyozta: Sopronban a bor az önazonosság része.

A benevezett tételek közül 84 vörös, 65 fehér és 26 rozé versenyzett a Sopron város bora címéért. A 15 főből álló szakmai zsűri 3 fős bizottságokban 120 pontos rendszerben értékelte a borokat.

A szakértők a legjobb fehérbornak a Bónis-Reitter Borászat 2023-as Soproni Zenitjét választották, a rozék közül a csepregi Néber-Tóth pincészet 2023-as Pinki Kékfrankosát ítélték a legjobbnak, a vörösbor kategóriában pedig az Etyeki Kúria 2017-ben palackozott Kúria Sopron Blendje diadalmaskodott.

A versenyen továbbá 32 arany-, 89 ezüst- és 37 bronzérem mellett 17 oklevelet osztottak ki.

Hivatalos díjátadó és eredményhirdetés a májusi borünnepen lesz, ekkor derül ki az is, hogy melyik bor kapja a város bora címet.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...