Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nem jó innen elmenni...
A Hunyadi-iskolában évfolyamonként négy osztályban 840 gyermek tanul – hangsúlyozta Rajnai Károly.

Iskolák az alapoktól a felsőfokig

Nem jó innen elmenni...

| Bertha Ágnes | Panoráma

Sopron iskolaváros: az alapfoktól a felsőoktatásig minden intézménytípus széles palettán képviselteti magát. Új sorozatunkban a város iskoláit mutatjuk be, történelmüket, jelenüket és terveiket, valamint a diákok azt is megosztják az olvasókkal, miért is jó az adott intézménybe járni.

Tavaly ünnepelte hatvanadik évfordulóját a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola és Óvoda, az alsólövéri intézményben négyféle képzési formával várják a kisdiákokat –  mondta el Rajnai Károly igazgató. A legnépszerűbb tagozat a jelentkezők között a természettan és életkultúra (TÉT), amely a környezetismeret, a technika és rajz egyes részeit komplex módon fogja össze a nevelés egyéb területeivel.


A német nemzetiségi osztályokat a fenntartó evangélikus egyház kiemelten támogatja, a diákoknak elsőtől heti 6 nyelvórájuk van, harmadiktól pedig egyes tantárgyakat is németül tanulnak. Az angol nyelvi előkészítő és sport tagozaton a gyerekek 1–2. osztályban heti két órában tanulnak angol nyelvet. A régi hunyadis hagyományokra épül a kép–élmény–zene (KÉZ) tagozat. A négy képzés körül a két tannyelvű kivételével mindegyik folytatódik felsőben is, a német nemzetiségi oktatás folytatásaként a gyerekek 5. osztálytól emelt óraszámban tanulják a nyelvet.


– Úgy érzem, kollégáimmal egyetértve, hogy a jövőben a képzés tartalmát át kell szerveznünk: a néhol szinte kizárólagos lexikai tudásátadás helyett a csoportos foglalkozások szerepét növelnénk – hangsúlyozta Rajnai Károly, aki tervei szerint két és fél év múlva nyugdíjba megy. – Emellett akár szeretnénk, akár nem, egyre terjed az internet és a közösségi élmény, megszűrve, de muszáj ennek is teret engednünk az iskolában.


A Hunyadiban 2015-ben elkezdődött építési munkálatok a tervek szerint karácsonyra befejeződnek: az iskola gazdagodni fog egy 510 négyzetméteres aulával, közösségi térrel, amely méltó otthont nyújt kiállításoknak, hangversenyeknek, projektnapoknak, ünnepélyeknek, előadásoknak. Emellett kialakítanak egy új portahelyiséget és egy szülői várót is; az átépítéssel párhuzamosan szeptember 1-től pedig egy új osztálytermet is birtokba vettek a gyerekek.


Az iskolában közel fele–fele arányban járnak evangélikus és református, valamint katolikus diákok, kis mértékben a protestánsok irányába tolódik a mérleg nyelve. Az óvodába járó gyerekeknél azonban egyértelmű – 80 százalékos – az evangélikus túlsúly.

Horváth Hanna és Dobó Sára 8.c
Az iskolában nagyon jó, színvonalas programokat, például sportnapot rendeznek, amelyeket mi nagyon szeretünk. A tanárok többsége segítőkész, kedves, családias a hangulat; a mi osztályunkban különösen, hiszen csak 16-an vagyunk, így még könnyebben alakult ki egy nagyon jó közösség. A hétfő reggeli – a kisebbeknek pénteki –  áhítat közös pont a diákok életében, jó így kezdeni a hetet. Nagyon várjuk az új aula elkészültét, de egyáltalán nem szeretnénk elballagni ebből az iskolából...


Kapcsolódó cikkek

Néptáncosok a GYIK-ban

Néptáncosok a GYIK-ban

2024. 04. 24.

Összesen húsz műhelyből csaknem 300 fiatal érkezett a XXI. soproni regionális szóló néptáncvetélkedőre.