Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Biztonságban 24 órán keresztül
A soproni szépkorúak Gondosórával kapcsolatos tapasztalataira dr. Farkas Ciprián polgármester is kíváncsi volt, ezért látogatott el múlt szerdán a Lőveri Nyugdíjas Klubba. Fotó: Griechisch Tamás

Sopronban már több mint háromezren hordják a vízálló Gondosórát

Biztonságban 24 órán keresztül

| Munkatársunktól | Panoráma

– Nekünk fontos az önök biztonsága. A városban mindent megteszünk az idősekért, hiszen nélkülük sehol sem lenne az ország – mondta dr. Farkas Ciprián polgármester a Lőveri Nyugdíjas Klubban, ahol kiderült: elégedettek a Gondosóra programmal a soproni szépkorúak is.

Európában egyedülálló az idősek biztonságát védő ingyenes Gondosóra program. A kezdeményezésre hazánkban már több mint 600 ezren regisztráltak. Vagyis ennyi 65 év feletti, idős honfitársunk van egy gombnyomásra a segítségtől, ha rosszul lesz, vagy baleset éri. (A Gondosóráról többször írtunk lapunkban is, legutóbb: Segítség gombnyomásra, Soproni Téma, 2024. április 10.) A soproni szépkorúak tapasztalataira dr. Farkas Ciprián is kíváncsi volt, ezért látogatott el múlt szerdán a Lőveri Nyugdíjas Klubba.

– Sopronban már több mint háromezren hordják a Gondosórát, ebből is látszik, hogy népszerű a magyar kormány által indított program – mondta a megjelenteknek a polgármester. – Az óra 24 órában vigyáz magukra, és nekünk fontos az önök biztonsága. A városban mindent megteszünk az idősekért, hiszen nélkülük sehol sem lenne az ország.

A friss adatok szerint országszerte már több mint tízezer esetben segített a bajbajutottakon a karon és nyakba akasztva is hordható eszköz.

– Már több mint két éve hordom a Gondosórát, mert az unokám az első turnusban előrelátó volt, és megrendelte nekem – mondta lapunknak Hainz Lászlóné. – Nekem ugyan nem kellett még használni az órát, de volt már olyan ismerősöm, akinek segített. Vérnyomásproblémája volt, nem érte el az ügyeletet. Megnyomta az SOS gombot az óráján, és a diszpécser már küldte is a segítséget.

– Mióta megvan az óra, szerencsére nem történt velem olyan dolog, hogy szükség lett volna rá. Egyszer beütöttem az eszközt az asztal sarkába, a diszpécser abban a pillanatban megkérdezte, hogy jól vagyok-e. Mondtam, hogy igen, de egy pár perccel később a biztonság kedvéért újra megkérdezték, hogy minden rendben van-e – mesélte lapunknak Erdős Gyula, aki négy hónapja használja a Gondosóráját. A 79 éves férfi elmondása szerint mielőtt megkapta az eszközt, volt egy komolyabb esése, ez az élmény is hozzásegítette ahhoz, hogy amikor felajánlották neki az órát, azonnal kérvényezte.

– A Gondosóra használata nem kor-, hanem helyzetfüggő – hívta fel a nyugdíjasklub tagjainak figyelmét Tóth Éva, a Jereván Településrészi Önkormányzat elnöke, aki kifejtette: bárkivel, még fiatalokkal is előfordulhat, hogy egyedül lesznek rosszul, vagy úgy szenvednek balesetet, hogy eltörik a telefonjuk, és nem tudnak máshogy segítséget hívni. A Gondosóra erős felépítésű, vízálló szerkezet.


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...