Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Merjen szólni, ha baj van!

| Cziráki Viktória | Panoráma

A családon belüli erőszaknál azért magas a látencia, mert az áldozat nem mer segítséget kérni, inkább eltűri a vele szemben fennálló folyamatos agressziót. Minden társadalmi réteg érintett, ugyanúgy van felsőfokú végzettségű bántalmazó, mint általános iskolát végzett.

– A legtöbb áldozat 18–60 év közötti nő, a legtöbb elkövető pedig ugyanebből a korosztályból származó férfi – mondta el a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Vannak persze ettől eltérő esetek, ahol például nő az agresszor vagy tini az elkövető a nevelőapjával szemben. A bántalmazó az élet összes területén beszűkíti az áldozat életterét. A sértett pedig nem hiszi el, hogy a bántalmazó nélkül is tud élni, és a bosszútól is retteg. 

Pedig az ilyen erőszakos cselekményeknél gyakran kiderül, hogy a család anyagi eltartója maga az áldozat. Az elkövetőnek sokszor nincs munkája, vagy alkoholproblémái vannak. Ennek ellenére az áldozat elhiszi, hogy alkalmatlan az önálló életvitelre, és nem mer segítséget kérni.

Babelláné Lukács Katalin hozzátette, nem mindig fizikai, gyakran pszichés a bántalmazás, de az esetek java részében kéz a kézben járnak. – Volt olyan eset, hogy egy soproni lakáshoz kellett kimenni a rendőröknek, ahol az apa ököllel ütötte a feleségét és késsel fenyegette a családot. A nő miután a gyerekekkel bemenekült a szobába és bezárkózott, – érthetetlen módon – nem rendőrt hívott, hanem a barátnőjét. A barátnő szerencsére értesítette a rendőröket.

Amennyiben ilyen esetben 8 napon túl gyógyuló sérülést okoz az elkövető, akkor hivatalból eljárás indul, ha 8 napon belül, akkor magánindítvány szükséges. Ebben az esetben a nő magánindítványára lett volna szükség, amit nem tett meg. – Ebben az esetben éppen az köszön vissza, hogy az áldozatok nem mernek segítséget kérni – tette hozzá a főelőadó, aki azt is elmondta, a bántalmazott fél kérheti az úgynevezett ideiglenes megelőző távoltartást, mely azonnali érvényű. Ilyenkor az agresszornak el kell mennie a lakásból akkor is, ha az ő nevén van az ingatlan. – Tudni kell, hogy létezik a családok átmeneti otthona, tehát ha nem akar hatósághoz fordulni, akkor is van hová mennie. Krízishelyzetben hívható az Országos Krí­ziskezelő és Információs Telefonszolgálat ingyenes száma: 0680/20–55–20.

Kapcsolódó cikkek

Néptáncosok a GYIK-ban

Néptáncosok a GYIK-ban

2024. 04. 24.

Összesen húsz műhelyből csaknem 300 fiatal érkezett a XXI. soproni regionális szóló néptáncvetélkedőre.