Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Magyar Falu Program
Gyopáros Alpár kormánybiztos Fotó: Juhász Melinda

Újabb elemekkel bővülhet az otthonteremtési támogatás

Magyar Falu Program

| Horváth Ferenc | Panoráma

Az IPOSZ szervezésében az elmúlt héten szerdán tartották meg Budapesten a magyar kézművesség napját immár 27. alkalommal. Az eseményen Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos vázolta a Magyar Falu Programját, majd elismeréseket adott át a sajtó képviselőinek.

Gyopáros Alpár, a miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa bevezetőjében megindokolta, hogy azért nem Modern Falvak Programjáról beszélünk a Modern Városok Program (ez lényegében a megyei jogú városok fejlesztése és az infrastruktúra, például gyorsforgalmi utak, autópályák építése) mintájára, mert a falvak életében fontos a hagyományok megőrzése, tisztelete és továbbélése. Kiemelte, az ötezer lakos alatti településekre vonatkozó Magyar Falu Programot jelenleg még tervezik, ősszel terjesztik a kormány elé.

A hosszú távú komplex program célja a falvak népességmegtartó erejének növelése, a munkahelyteremtés és -megőrzés, a digitálisjólét-program bővítése, a közösségi közlekedés, a piaci szolgáltatások támogatása.

A kormánybiztos szólt arról is, hogy 2019-ben már jelentős forrás állhat a program rendelkezésére, és a következő esztendőben a lakhatás, a közlekedés, a közszolgáltatások és a helyi identitás kerülhet majd a középpontba. Egy-egy elemről bővebben is tájékoztatott a kormánybiztos. Mint megtudtuk, a kistelepüléseken élők vagy az oda költözők otthon­teremtési támogatásaként tovább bővítik a CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) rendszerét. Erről részleteket nem árult el, de megemlítette, hogy az újabb kedvezményeket azok vehetik majd igénybe, akik egy-egy város agglomerációs gyűrűjén kívül szeretnének letelepedni. Új információ volt, hogy a Magyar Falu Program mellett már megfogalmazódott az 5 ezer főn felüli települések (amelyek nem megyei jogú városok) fejlesztési igénye is.

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke elmondta, szövetségük a 177 ipartestületből álló hálózatán keresztül hátteret tudna biztosítani az iparosság eléréséhez, és így hozzá tudna járulni a falvak modernizációjához.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...