Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Könyvbemutató
Horváth Ernő Zoltán Életrevalók című kötetével – a könyvet szombaton mutatták be Fotó: Pluzsik Tamás

Hiánypótló alkotás a gyógypedagógus szemével

Könyvbemutató

| Pluzsik Tamás | Panoráma

A napokban jelent meg Életrevalók címmel a soproni kötődésű Horváth Ernő Zoltán kutató–mesterpedagógus hiánypótló könyve, mely híres fogyatékkal élő embereket mutat be.

– Több mint húsz évvel ezelőtt kezdett érdekelni, hogy kik azok a híres, ismert emberek, akik valamilyen fogyatékkal éltek vagy kortársaink, ezzel együtt maradandót alkottak – kezdte Horváth Ernő Zoltán. – Negyven éve gyógypedagógusként dolgozom, folyamatosan tanulok, olvasok, filmeket nézek ebben a témában. Tudomásom szerint jelenleg nincs olyan könyv, amely hasonló alapossággal, gyógypedagógiai aspektusból vizsgálná ezeknek az embereknek az életútját.

Az Ószövetség első öt könyvének szerzőjével, Mózessel indítja több mint 300 oldalas kötetét a szerző. Mózes dadogott, ezért izzó széndarabokat helyezett a szájába, hogy beszéde „lassúbb és tétovább” legyen. A portrék sora a szintén dadogó, legendás ógörög szónokkal, Démoszthenésszel folytatódik. Huszonhárom személy rendkívüli életútja szerepel a Szénási Ferenc portrékarikatúráival illusztrált kötetben, Andrea Bocellin, Tom Cruise-on, Őze Áronon át egészen Érdi Tamásig.

– Arra a kérdésre keresek választ, hogy a szülői hozzáállás, a kitartás, az eltökéltség, valamint adott esetben az anyagi helyzet mennyiben járul hozzá a sikeres életúthoz – tette hozzá Horváth Ernő Zoltán, aki több mint húsz évig siket gyermekeket tanított Sopronban, majd gyógypedagógusként tanulási zavarokkal küzdők gimnáziumi integrációját segítette az Eötvös József Evangélikus Gimnáziumban, jelenleg pedig Budapesten él és dolgozik. Ahogy ő fogalmaz: a világ egyik legnehezebb, de legérdekesebb hivatását műveli. 

Hétvégén megtartották a bemutatót

Az Életrevalók című könyvet szombaton mutatták be Sopronban a Pedagógusok Művelődési Házában. Az eseményen a szerző és az érdeklődők mellett részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester és Csiszár Szabolcs alpolgármester.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...