Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Járóka Lívia az EP-alelnöke
Járóka Lívia „tárlatvezetése” Soproni Somlai Attila kiállításán Fotó: Soproni Téma-archívum

Járóka Lívia az EP-alelnöke

| Munkatársunktól | Panoráma

Járóka Líviát választották meg az Európai Parlament múlt szerdai strasbourgi plenáris ülésén a testület egyik alelnökének. A Fidesz európai parlamenti képviselőjét az Európai Néppárt (EPP) jelölte, a magyar képviselőcsoport ajánlására.

Járóka Lívia Pelczné Gáll Ildikó helyére lép, akit az Európai Számvevőszék tagjává neveztek ki. Az EPP magyar képviselőjét 290 szavazattal választották alelnöknek. Járóka Lívia személyében történelmének első roma származású alelnökét választotta meg a testület plenáris ülése. A soproni képviselőnő nem ismeretlen az európai politikában. 2004 és 2014 között volt már EP-képviselő. Legfontosabb célja a romák társadalmi felzárkóztatása.


Mint ismert, az Európai Parlamentnek 751 képviselője van, akiket az unió 28 tagállamában választanak meg. Az Európai Parlament elnöksége az uniós parlament elnökéből, 14 alelnökéből és öt, a parlament által két és fél évre választott, tisztségében megújítható kvesztorból áll. (Utóbbiak a képviselőket közvetlenül érintő hivatali, pénzügyi kérdésekkel foglalkoznak, és részt vesznek az EP elnökségének ülésein is.)

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...