Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Interneten bankkártyával
A netes vásárlás napjainkban egyre népszerűbb Fotó: illusztráció

Interneten bankkártyával

| Cziráki Viktória | Panoráma

Egyre gyakrabban intézzük vásárlásainkat az interneten. Bankkártyánk adatainak megadása azonban veszélyeket rejthet magában, ezért érdemes odafigyelni.

„Fekete péntek” alkalmából megsokszorozódik az internetes áruházak, webshopok forgalma. A netes vásárlás napjainkban egyébként is egyre népszerűbb, a bankkártyahasználatkor nem árt azonban körültekintőnek lenni.


– Az áldozattá válás elkerülése érdekében lehetőleg olyan webshopból vásároljunk, ami a valóságban is létezik, az ismert netes áruházak általában megbízhatóak, azt küldik, amit rendelünk – mondta el a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Bankkártyánkkal érdemes néhány alapvető biztonsági beállítást megtenni, ha az interneten is vásárolnánk. Például jó, ha a vásárlás összegéről sms-értesítés érkezik, és egy bizonyos összeghatár felett csak jóváhagyásunkkal történhet a fizetés. A bankoknál általában igényelhető úgynevezett virtuális számla, mely kifejezetten az internetes vásárlás során hasznos. Erre a számlára csak akkora összeget utal át a tulajdonosa, amiből vásárolni szeretne, és mivel a tranzakció erről történik, a fő számlájának adatai nem kerülnek veszélybe.


Babelláné Lukács Katalin hozzátette, a legbiztonságosabb fizetési mód mindig az utánvét, előre lehetőleg ne fizessünk a megvásárolt áruért. – Oda kell arra is figyelni, hogy ami az interneten a bolti árhoz képest irreálisan olcsó, az nagy valószínűséggel átvágás. Ne dőljünk be a „hatalmas” akcióknak, történt már feljelentés 54 ezer forintért rendelt iPhone helyett érkezett csempe ügyében! Ha mégis nagyon olcsón lehet hozzájutni ezekhez a cikkekhez, azok nagy valószínűséggel lopottak, azzal sem jár jobban a vásárló.


Az internetes vásárlás során tartsuk szem előtt, hogy bank­kár­tya­adatainkat csak fizetésre létrehozott oldalakon adjunk meg, e-mailben vagy más módon soha! – A fizetés mindig akkor biztonságos, ha a kártya tulajdonosa indítja, minden más esetben kételkedni kell. Például ha e-mail érkezik arról, hogy kártyánkról vásárlás történt, és meg kell adnunk személyes adatainkat, ne nyissuk meg, töröljük a levelet! Bankok sosem kérnek e-mailben titkos adatokat, még adategyeztetés céljából sem!

Kapcsolódó cikkek