Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
IKEA Sopron: kell egy jó csapat!
A soproni gyárban közel 600-an dolgoznak – az utóbbi öt évben szinte megduplázták a termelés mennyiségét. Fotó: Filep István

Nyáron új gyáregységgel bővül a keretüzem, és elindul a kasírozó üzletág

IKEA Sopron: kell egy jó csapat!

| Győri-Varga Nóra | Panoráma

Vannak köztük tősgyökeresek, vidéki eredetűek és külföldi tulajdonúak – ami közös bennük, hogy változatos tevékenységüket Sopronban végzik. Új sorozatunkban a város legjelentősebb cégeit mutatjuk be, ezúttal az IKEA Sopront.

Íróasztal, kényelmes fotel, praktikus szekrény, letisztult konyhai előlap – hosszan sorolhatnánk még azokat a bútordarabokat, amelyeket az IKEA gyárt, és sokak otthonának váltak részévé. A vállalat a világ 8 országában üzemeltet 41 termelési egységet, ezek közül egy hazánkban, Sopronban van. Itt konyha- és nappali frontokat, asztalokat gyártanak. – 1992-ben hozták létre a cég jogelődjét a városban: akkor még csak egy csarnokunk volt, a keretüzem, ahol tömörfával dolgozunk azóta is – tudtuk meg Szakály Emesétől, az IKEA Industry Magyarország Kft. ügyvezetőjétől. – Sopron nagyon jól megközelíthető, az infrastrukturális ellátottsága akkoriban kiemelkedő volt, az egyetem pedig a másik nagyon fontos oka, hogy a cég ide került. Ott képzik a faipari mérnököket, mi pedig mindig is fával, faalapú anyagokkal foglalkoztunk. A fa élő, folyamatosan változik a gyártás és a tárolás során is, ezért mindenképpen szakemberek kellenek hozzá.

Szakály Emese, az IKEA Industry Magyarország Kft. ügyvezetője és Kondor Szabolcs pénzügyi vezető

A cég 1999-ben felvette a Swedwood nevet, és ekkortól szállítanak a soproniak kizárólag az IKEA-nak. 2008-ban egy újabb csarnokkal bővültek, a lapüzemmel, ahol furnérozott forgácsból állítanak elő termékeket. 2013-ban a cég neve IKEA Industry Magyarországra változott, azóta csak az anyavállalat által tervezett termékeket gyárt és szállít a világ minden részére (például Amerikába, Indiába, Kínába, Japánba vagy akár Ausztráliába). 2023 újabb mérföldkövet jelent: a tervek szerint nyáron új gyáregységgel bővül a keretüzem, és elindul a kasírozó üzletág. – Fontos, hogy a mai, hektikusan változó üzleti környezetben több lábon álljunk, versenyképesek maradjunk, minél szélesebb legyen a portfóliónk, és minél nagyobb közönséget tudjunk megcélozni – folytatta az ügyvezető. – Átlagosan heti 80 ezer, évi 4 millió terméket gyártunk, ezeket a számokat szeretnénk növelni.


A soproni gyár dolgozóinak száma 600 fő körül mozog, közülük sokan már 10–15 vagy akár 25 éve hűséges munkatársak. – A fluktuációval sajnos így is küzdünk: Ausztria elszívó hatása annak ellenére nagy, hogy magyar viszonylatban versenyképes béreket biztosítunk – tette hozzá Kondor Szabolcs pénzügyi vezető. – Azon kollégák között viszont, akik hosszú ideje dolgoznak együtt, baráti, családias a hangulat.

– Nagy erősségünk az összetartó csapat, van egy erős mag, az itt dolgozóktól hihetetlenül sokat lehet tanulni – zárta Szakály Emese. – Elfogadó, türelmes, szakmailag nagyon jó, logikusan gondolkodó, felelős munkatársaink vannak. A Covid óta folyamatosan kihívásokkal nézünk szembe: a járvány bizonytalanságot hozott, a gyár egy hónapon át állt. Amikor enyhült a vírushelyzet, hatalmas lett a vásárlói kedv, ezt mind nehéz volt kezelni. Aztán kirobbant a háború, emelkedtek az alapanyagárak, jött az energiaválság, de a csaptunk mindenre nagyon jól reagált. Ennek köszönhető, hogy a soproni gyár az IKEA-n belül az egyetlen, ami ezen időszak alatt is növekedést tudott elérni. Az utóbbi 5 évben szinte megdupláztuk a termelt mennyiségünket, mintegy 100 fővel bővültünk. Ennek a kulcsa a jó csapatszellem, a hatékony együttműködés.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...