Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Időben kapott segítség
Intézményünkben az óvodai ellátástól a szakmaszerzésig teljes a gyógypedagógiai feladatellátás – hangsúlyozta Horváth Lászlóné igazgató

Időben kapott segítség

| Bertha Ágnes | Panoráma

Sopron iskolaváros: az alapfoktól a felsőoktatásig minden intézménytípus széles palettán képviselteti magát. Sorozatunkban a város iskoláit mutatjuk be, történelmüket, jelenüket és terveiket.

A Soproni Kozmutza Flóra Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola és Szakiskola Sopron és környéke értelmi sérült gyermekeinek oktatását–nevelését látja el: enyhe, középsúlyos és súlyosan halmozottan sérült gyermekeket.


– Az intézmény 1989-ben dr. Magas Lászlóné irányítása alatt nyílt meg a Petőfi téri épületben. A megnövekedett számú sérült gyermek gyógypedagógiai fejlesztését igyekezett a város új iskola megnyitásával megoldani, mely 1998-ban vette fel Kozmutza Flóra gyógypedagógus nevét – tudtuk meg Horváth Lászlóné igazgatótól. – Kezdetben kisegítő iskolaként fogadták itt a gyerekeket 8. osztályos korig, majd néhány év múlva bővült az oktatás szakiskolai képzéssel. 2006-tól mint egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény már bázisiskolai feladatot látott el, mára pedig az anyaintézményen kívül több mint 300 gyermek rehabilitációs fejlesztését végzi utazótanári hálózat útján, a városban és kistérségében óvodától általános iskolán át a középiskoláig, segítve a többségi integráló iskolákat. Az idei tanévben vált teljessé feladatellátásunk, hiszen óvodai csoporttal is bővült intézményünk, az integráltan nem nevelhető kisgyermekek nevelését vállalva fel.


Az idei évben bővült a szakmakínálat is az enyhe fokban sérült 9–10. osztályos diákok számára: a már meglévő sütőipari és gyorspékségi munkás, textiltermék-összeállító és bőrtárgykészítő részszakképesítések mellett számítógépes adatrögzítő és intézménytakarító OKJ-s végzettség is megszerezhető a szakiskolai tagozaton. Egyre több az autizmus spektrumzavarral küzdő tanuló, az új számítógépes ismereteket mélyítő szakma számukra kiváló képzési lehetőség. A szakmai bizonyítvánnyal a diákok jó eséllyel tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A középsúlyos fogyatékos gyerekek készségfejlesztő iskolában szövött-tárgykészítést és háztartástant tanulhatnak, az iskolából kikerülve védőmunkahelyen kaphatnak munkát. Az iskolában súlyosan halmozottan sérült gyermekek fejlesztő nevelését–oktatását is végzik.


– Az intézményben minden gyógypedagógiai sérültség rehabilitációjára magasan képzett szakember áll rendelkezésre – többek között logopédus, Ayres-terapeuta, látásfejlesztő, mozgássérülteket fejlesztő, konduktor – tette hozzá Horváth Lászlóné. – A tanórák, rehabilitációs foglalkozások mellett lényeges a tehetséggondozás, melyre szakköri foglalkozások keretében van lehetőség, komoly hagyománya van többek között a képzőművészeti, zenei, tánc- és sporttevékenységeknek. A gyerekek városi, megyei és országos versenyeken vesznek részt, így sikerélményt, pozitív megerősítést nyernek.
A Petőfi téri épület eredeti funkciói alapján nagy termekkel rendelkezik, ezek többségét kisebb fejlesztőszobákká alakították át. Jelenleg a tankerületi központ támogatásával egy közel 500 millió forintos pályázat elbírálására várnak: a belső épület tetőterét szeretnék beépíteni, új fejlesztőszobákat létrehozni.

A Kozmutza-iskola épületét Pejachevich Károly emeltette 1789-ben városi kaszinó céljára. Liszt Ferenc háromszor adott itt koncertet: 1820-ban, 1840-ben és 1846-ban. 1853-tól 1891-ig kaszárnyának használták. A 19. század végétől oktatási célokat szolgál: polgári fiúiskola, sporttagozatos általános iskola, majd tagiskola volt, 1989-től a Kozmutza-iskolának ad otthont.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...