Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Húszéves a jereváni Isten háza

A templomok története, rejtett és látható kincseik

Húszéves a jereváni Isten háza

| Bertha Ágnes | Panoráma

Sopronban évszázadok óta békésen megfér egymás mellett több keresztény közösség és templom. Sorozatunkban bemutatjuk a város templomait, történetüket, érdekességeiket, rejtett vagy látható kincseiket, valamint terveiket.

A jereváni Szent Imre-templom építkezése 1994 októberében indult Turner Lajos atya irányításával, dr. Pápai Lajos megyéspüspök november 5-én megáldotta és elhelyezte az alapkövet. 1996 júliusában a tető faszerkezete lángra kapott, a tűz féléves csúszást okozott a kivitelezésben. Az oltár feletti táblakép Somogyi-Soma László képzőművész alkotása: Szent Imrét ábrázolja Szent István és Boldog Gizella társaságában. Az ő munkája a szentélyt díszítő feszület is, melyet II. János Pál pápa áldott meg a győri szentmiséjén, ott ez a feszület volt felállítva a pápai oltár mellett. Az ötvösmunkák – tabernákulum, keresztelőkút, gyertyatartók, örökmécses – Madarassy István alkotásai. A keresztút képeit Horváth Marietta készítette. 1997. augusztus 20-án dr. Pápai Lajos megáldotta és megszentelte a harangot, az oltárt, a keresztelő kutat, a ke­­resztutat, és a templom falát 12 helyen megkente krizmával.

1997. augusztus 20-án szentelte fel a Szent Imre-templomot  dr. Pápai Lajos – több évtizedes hiányt pótolt a Jerevánon az új templom

2014-ben a város leaszfaltoztatta a templom melletti parkolót, amelyet hétköznap az iskola, hétvégén pedig a templom közössége használ. A templom a Táncsics utcai Jézus Szíve-templommal közös plébániai irányítás alatt áll.

– Idén ünnepli templomunk a húszéves évfordulóját, amelyet augusztus 19-én szeretnénk megtartani – tudtuk meg Kálmán Imre plébánostól. – Idén tervezzük a tetőszerkezet hőszigetelését. A napelemes rendszerre a későbbiekben szeretnénk pályázni.

Az elmúlt húsz évben erős közösségé szerveződtek a Szent Imre-templom hívei. – Kiemelten figyelünk a családokra, hi­­szen ott minden korosztályt elérünk – tette hozzá Kálmán Imre. – Plébániánk erőssége a sok közösség, működik itt imacsoport, karizmatikus és szemlélődő közösség, három éve a Don Bosco ifjúsági közösség. Nagyon összetartóak a ministránsaink is. Aktívak a karitász tagjai, csoportjuk önfenntartó, a hívek adományából tudunk segíteni ünnepekkor, iskolakezdéskor vagy a mindennapokban. Sok segítséget kapok a plébánia önkénteseitől, legyen szó áldoztatásról, beteglátogatásról, sekrestyés vagy a kertben végzett munkáról, takarításról. Ahogy a templombelsőben is dominál a kéz szimbóluma, a ke­­zek segítsége működik a mindennapokban is, így találkozott a művészi elképzelés és a közösségi élet. 

Kálmán Imre plébános

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...