Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
… hogy mindenki épségben hazaérjen!

Rendőrségi sorozat

… hogy mindenki épségben hazaérjen!

| Czetin Zoltán | Panoráma

Közel száz ittas sofőrt igazoltattak az első negyedévben a soproni rendőrök. Az a cél, hogy ez a szám jelentősen csökkenjen, az ittas vezetők ugyanis veszélyeztetik minden közlekedő testi épségét.

Zéró tolerancia – Magyarországon továbbra is ez a szabály érvényes, tehát csak az ülhet a volán mögé, aki egy kortyot sem ivott. Ennek ellenére rendszeresen jelzett az ellenőrzéseknél a szonda, a közelmúltban egy hétvégén nyolc ittas vezetőt szűrtek ki a rendőrök, négy sofőrnek el is vették a jogosítványát.

– Nagyon fontos a prevenció, és hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét a veszélyekre – kezdte Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Elkezdődött a nagyobb szabadtéri bulik időszaka, lényeges, hogy senki ne üljön ittasan a volán mögé, illetve hogy utasként se szálljunk be, ha már a sofőr ivott. Ilyenkor érdemes felvállalni a konfliktust, és lebeszélni az alkoholt fogyasztót a vezetésről.

A szakemberek tapasztalatai alapján már csekély mennyiségű alkohol fogyasztása is negatívan befolyásolja a biztonságos vezetést. Ilyenkor a sofőr bátrabban, meggondolatlanabbul, képességeit túlértékelve vezet, csökken a felelősségérzete és az önkontrollja. Szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A mozgásai pontatlanabbá válnak, nem érzékeli időben az autó kismértékű oldalirányú kitéréseit, késve korrigál, nehezen tarja egyenesen az úton a kocsit. A reakció és döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma pedig nő. Ráadásul az ittas sofőr nemcsak saját magát veszélyezteti, hanem mindenki mást is, aki közlekedik. 

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...