Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Hivatalos szervezetnek adjunk felajánlásokat!
Ne hagyjuk, hogy kihasználják jóhiszeműségünket! Fotó: Illusztráció

Hivatalos szervezetnek adjunk felajánlásokat!

| Cziráki Viktória | Panoráma

Bevásárlóközpontok parkolójában vagy az utcán alkalmanként találkozhatunk olyanokkal, akik „karitatív célra” gyűjtenek felajánlásokat. Vigyázzunk, kiknek adunk, előfordul, hogy csalók szednek áldozatot, jótékonyságnak álcázva!

Beteg kisgyereknek, állatmenhelynek, alapítványnak gyűjtenek – legalábbis ezt állítják magukról a boltok parkolóiban, közterületen gyanútlan „palimadárra” vadászók, akik leszólítják a járókelőket, hogy pénzt kérjenek, kihasználják azt a tulajdonságunkat, hogy szívesebben adunk, ajánlunk fel pénzt jótékony célra, ha azt közvetlenül, személyesen kérik.

– Fontos tudni, hogy hivatalos szervezetek sosem gyűjtenek parkolókban, aki ilyet csinál, az általában csaló – mondta el a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Ne hagyjuk, hogy kihasználják jóhiszeműségünket, hiszen Magyarországon utcai adománygyűjtés keretében készpénzt nem lehet adni vagy elfogadni, ebben az esetben ugyanis már koldulásnak minősül a tevékenység, ami pedig büntethető!


Kérjük meg az illetőt, hogy adjon csekket! Ha komolyan gondolná a gyűjtést, valószínűleg lenne nála, de az esetek többségében a kéregetők erre a kérdésre odébb állnak – tette hozzá a szakember. – Fontos, hogy ellenőrizhető hátterű szervezeteket támogassunk, így valóban azokhoz jut el az adományunk, akiknek szánjuk! Csakis olyan alapítványnak utaljunk adományt, amelyik rendelkezik hivatalos adatokkal, ezeknek az interneten általában utána tudunk nézni!
Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy az adományunk valóban a leginkább rászorulókhoz kerül, vásároljunk tartós élelmiszert, és juttassuk el magunk azokhoz, akiknek szükségük lehet rá!

Kapcsolódó cikkek

Téli felkészülés – közös gyakorlat

2020. 11. 18. | Munkatársunktól

November 10-én ismét téli üzemmódra váltott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Ehhez kapcsolódóan az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Magyar Honvédség és önkéntes mentőszervezetek bevonásával speciális terepgyakorlatot tartottak.

Nincs bolhapiac

2020. 11. 18. | Munkatársunktól

A járványhelyzet miatt a soproni vásárcsarnok területén működő vasárnapi használtcikk­piac (bolhapiac) november 15-től határozatlan ideig zárva tart.