Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gyerekek egyedül
Beszéljük meg a gyerekekkel, hogyan töltsék otthon hasznosan az idejüket! Fotó: illusztráció

Gyerekek egyedül

| Cziráki Viktória | Panoráma

Elkezdődött az iskola, délutánonként ilyenkor sok gyerek először marad egyedül otthon. Érdemes velük lépésről lépésre végigvenni a potenciális veszélyforrásokat.

A most ötödik évfolyamba lépett gyerekek közül sokan ebben az évben nem lesznek már napközisek, ők kora délután, a tanítás után hazamennek – sok esetben egyedül. Nemcsak a közlekedésre, de az egyedül otthon töltött időre is érdemes őket felkészíteni – mondta el Babelláné Lukács Katalin, a Soproni
Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.

– Sajnos kevés szülő tudja megoldani, hogy ő vagy nagyszülő kicsengetéskor ott legyen az iskola előtt a gyerekért. Azonban ha a gyerek rutint szerez a közlekedésben, kevésbé kell őt félteni. Ezért érdemes néhányszor közösen végigjárni az utat az iskola és az otthonunk között. Ilyenkor nemcsak a közlekedési szabályokat tudjuk vele megbeszélni, de azt is, kivel elegyedhet szóba, vagy hogy viselkedjen, ha ismeretlen tolakodó kérdéseket tesz fel neki. Az egyedül otthon töltött időre is célszerű felkészíteni a gyerekeket. Véleményem szerint ez a nehezebb, mert teljesen biztosnak kell lennünk abban, hogy semmilyen veszélyes dolgot nem csinál a gyerek – tette hozzá a főelőadó.

– Beszéljük meg, kinek nyithat ajtót, a kulcsot is tanítsuk meg használni! Végig kell venni a potenciális veszélyforrásokat, meg kell oldanunk, hogy a gyereknek ne kelljen nyílt lángot használni, elektromos készülékek közül is csak olyanokat, amit biztonsággal tud üzemeltetni! Egyedül – ha lehet – ne is fürödjön a gyerek! Ezen kívül hasznos, ha fejből tudja legalább az egyik szülő mobiltelefonszámát – zárta Babelláné Lukács Katalin.

Kapcsolódó cikkek

Néptáncosok a GYIK-ban

Néptáncosok a GYIK-ban

2024. 04. 24.

Összesen húsz műhelyből csaknem 300 fiatal érkezett a XXI. soproni regionális szóló néptáncvetélkedőre.