Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gazdag kínálat Eszterházán
Az Esterházy-kastély jelenleg bemutatható részének látogatottsága folyamatosan emelkedik Fotó: Soproni Téma-archívum

„Az a célunk, hogy a Széchényi-örökség nemzeti zarándokhellyé váljon”

Gazdag kínálat Eszterházán

| Pluzsik Tamás | Panoráma

Augusztus utolsó napjaival gyakorlatilag véget ért a nyár, így mérleget lehet vonni az idegenforgalmi főszezon eredményeiről. Egresitsné Firtl Katalint, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjét kérdeztük az elmúlt időszak programjairól és terveiről.

– Melyek voltak az elmúlt időszak legjelentősebb programjai?

– Örökséghelyszíneinken, Eszterházán, Nagycenken és Bánfalván egész éves programjaink vannak. Tavaszi kastélykoncert-sorozatunk a fertődi Esterházy-kastélyban márciusban kezdődött. A teljesség igénye nélkül olyan előadókat láthatott és hallhatott a Marionettszínház, illetve az Apolló-terem publikuma, mint Perényi Miklós, a Purcell kórus, Tompos Kátya, a korhű hangszereken játszó Orfeo zenekar Vashegyi György vezetésével. Néhány nappal ezelőtt pedig óriási sikert aratott a MH Veszprémi Légierő Zenekar koncertje. Külön említést érdemelnek barokk színháztörténeti túráink. Ezek egyik különlegessége az egykori Víztorony épületében a körpanorámás vetítés, melynek során az érdeklődők élményszerű virtuális sétát tehetnek a 18. századi Eszterházán. Gazdag az őszi programkínálatunk is, a részleteket a weboldalainkon megtalálják, de a Haydn rajongók figyelmébe már most ajánlom a világklasszis előadók közreműködésével szeptember 20–22-re hirdetett tizenkettedik Haydn vonósnégyes-fesztivált.

– Miközben tovább tart a kastély tervszerű felújítása is…

– Így van. Ezzel együtt az épületegyüttes jelenleg bemutatható részének – beleértve a Pálmaházat, valamint a rendkívül népszerű kastélyparkot – látogatottsága folyamatosan emelkedik. Külön meg kell említenem a maga nemében páratlan látnivalót kínáló, több mint 300 rózsafajtával pompázó Cziráky Margit-rózsakertet, melyet idén már több mint harmincezren kerestek föl.

– Az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközponthoz tartozik a nagycenki Széchenyi-kastély és a soproni egykori pálos kolostor is.

– A nagycenki kastély 2016 óta nemzeti emlékhely, az év során folyamatosan sokan keresik fel, csakúgy, mint a Széchenyi-mauzóleumot. A kastéllyal szemben, a főút túloldalán látogatható a híres, 2600 méter hosszú hársfasor, mely természetvédelmi terület és egyúttal világörökségi helyszín is. Célunk, hogy a ­Széchényi-örökség egésze nemzeti zarándokhellyé váljon. A 250 éves hársfasor rekonstrukcióját egy kidolgozott kezelési terv alapján végezzük. Idén a legproblémásabb faegyedek ápolási munkáit már elvégeztük, a következő feladat az eredeti térszerkezet kialakítása. A kezelésünkben lévő egykori bánfalvi pálos, majd később karmelita kolostor alapvetően szállodaként és étteremként üzemel, miközben kiváló helyszíne időszaki kiállításoknak, illetve kulturális rendezvényeknek is. Törekszünk arra, hogy az egykori rendházat a maga nemes emelkedettségével és eleganciájával beemeljük Sopron kulturális életének vérkeringésébe.

Egresitsné Firtl Katalin Fotó: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...