Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Érme a világkongresszusra
Soltra E. Tamás szobrász- és éremművész alkotói munkája mellett rangos megmérettetéseken zsűrizik Fotó: Soproni Téma-archívum

Eucharisztikus kongresszus: Soltra E. Tamás nyerte a neves pályázatot

Érme a világkongresszusra

| P. Horváth László | Panoráma

Soltra E. Tamás grafikái láthatóak a Budapesten megtartandó Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére megjelenő tízezer, illetve kétezer forint névértékű pénzérméken. A soproni szobrász- és éremművész hatodik éve az „év érméje világversenyen” is zsűrizik.

A tervek szerint fővárosunk ad otthont idén szeptemberben az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. A rendező katolikus egyház korábban meghívásos pályázatot hirdetett, arra kérve a művészeket, hogy tervezzék meg a rendezvényre kibocsájtandó emlékpénzérmék grafikáját. A felhívást a soproni szobrász- és éremművész, Soltra E. Tamás nyerte meg.

– Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy a szervezők az én munkámat vélték a legjobbnak, azon később csak néhány kisebb módosítást kellett elvégeznem – mondta lapunknak Soltra E. Tamás. – Ráadásul ez volt a tizedik emlékpénzérmém. A rendezők előzetesen meghatározták, hogy mely elemeknek kell kötelezően megjelenniük, emellett ajánlásokat is közzétettek. Ezeket figyelembe véve, illetve a magyar ősmotívumokat is felhasználva alapjaiban gondoltam újra magamban, hogy milyen grafikát is készítsek el, ügyelve arra, hogy az semmiben se hasonlítson az elmúlt kongresszus érméjére.

A művész így folytatta: nagy belső vívódások után az lett a végeredmény, hogy az előlapon szerepel a kongresszus missziós keresztje, a hátlapon pedig a Hősök tere karéjában helyezkedik el a kisugárzó monstrancia, azaz a szentségmutató.

A Magyar Nemzeti Bank weboldalán megtalálható leírás szerint a tízezer forint névértékű, ezüst pénzérméből 7500 darab készül. A kétezer forint névértékű rézérméből pedig 10 000. Az érmék tovább nem verhetők, azaz ezekből újabbakat nem bocsát ki az MNB. Soltra E. Tamás ezen fontos munkája mellett a korábbi feladatait is ellátja, ellátta. Hatodik éve egyetlen magyar zsűritagja az egyesült államokbeli év érméje világversenynek. Ez a megmérettetés idén már véget ért. A Nemzetközi Éremszövetség seregszemléje azonban még nem, a munkákat már tavaly ősszel le kellett adni. Magyarország a verseny idei helyszínére, Japánba 60 érmeoldalt küldött ki, ezekből hármat a soproni művész készített el.


Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...