Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Első a biztonság!
A nyári táborozás előtt érdemes szót ejteni a biztonságról Fotó: illusztráció

Első a biztonság!

| Cziráki Viktória | Panoráma

Végéhez közeledik az iskolaév, ilyenkor sok szülő gondolkodik el azon, milyen táborba írassa be nyárra csemetéjét. Akármelyik mellett is döntsünk, indulás előtt érdemes a gyerekkel elbeszélgetni a biztonságról is.

Ma nincs gondja annak, aki nyári elfoglaltságot keres a gyerekének. Táborok százaiból válogathat, akinek a pénztárcája bírja. – Vannak bizonyos szabályok, melyekről – életkoruknak megfelelően – el kell beszélgetni a gyerekekkel, hogy ne kerüljenek veszélyes helyzetbe – mondta el a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Szülőként tisztázzuk a gyerekkel, hogy ha elveszne, mit tegyen! Nagyon hasznos, ha megjegyzi a szülők telefonszámát, így segítséget kérve könnyen kapcsolatba léphet velük.


Az ottalvós táborokba gyakran pénzt is visznek magukkal a gyerekek, lehetőleg igyekezzünk a minimálisan szükséges összeggel ellátni a csemetét, és ezt több helyre csomagoljuk! Babelláné Lukács Katalin hozzátette, egyébként sem érdemes drága holmikat magukkal vinni a nyári táborba, hiszen ott valószínűleg nem tudnak rá figyelni. Ellophatják, elveszhet, ez nemcsak elrontja a szórakozást, de anyagi veszteség is. Mivel a szülőknek szinte minden ilyen táborban elkérik az elérhetőségét, amelyen baj esetén értesíteni tudják őket, a drága mobiltelefont is célszerűbb otthon hagyni.


A nyári táborozás során nyilvánvalóan több a kockázat, a veszélylehetőség, mint a zárt iskolaépületben. Ezért elengedhetetlen, hogy a szülők alaposan tájékozódjanak, ha a gyereket olyan táborba küldik, amelyet még nem ismernek. Feltétlenül nézzenek utána, kik a táboroztatók, keressenek kapcsolatot olyanokkal, akik már részt vettek a táborban, kérdezzenek rá a helyszínre, arra, hogyan garantálják a gyerekek biztonságát!

Kapcsolódó cikkek