Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Előadás a netes zaklatásról

| Cziráki Viktória | Panoráma

Általános iskolák felsőseinek tart bűnmegelőzési előadásokat a rendőrség. A beszélgetések egyik fő témája az internetes zaklatás, mely sosem volt aktuálisabb, mint napjainkban.

A Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola felső tagozatosainak tartott órát a bűnmegelőzési előadás-sorozat részeként Babelláné Lukács Katalin. A Soproni Rendőrkapitányság főelőadója Pollát, a fiatalok egyik kedvenc youtuberét „hívta meg”, hogy a zaklatás témájáról beszélgessen a diákokkal. Míg tíz évvel ezelőtt a zaklatás verbális és fizikai agressziót takart a való életben, mára már részben a fiatalok által használt közösségi médiás és üzenetküldő platformokra tevődött át. Mivel a gyerekek jelentős részének van valamilyen okoseszköze, az internetes zaklatás áldozata az otthonában is ki van téve a megalázásnak. A kontroll hiánya felbátorítja a gyereket, hiszen könnyebb bántó üzeneteket küldeni valakinek, mint ugyanezt személyesen elmondani. Ebben a témában, mint a valós zaklatás, piszkálás esetében, sajnos nagy a látencia: általában az érintettek senkinek sem számolnak be róla, mert szégyellik a történteket, esetleg félnek attól, hogy a zaklatók megtorolják az árulkodást is. Amennyiben mégis kitudódik és a rendőrség hatáskörébe kerül az eset, sokszor ugyan jogi megoldás születik az ügyben, de a probléma továbbra is probléma marad. 

A fiatalok az előadáson megtudhatták azt is, hogy jogilag mi minősül zaklatásnak, és jó tanácsokat is kaptak, mit tehetnek, és mit ne tegyenek, ha nem akarnak elkövetővé vagy áldozattá válni. Amennyiben valaki cyberbullying (internetes zaklatás) áldozata, feltétlenül mondja el a vele történteket szüleinek, osztályfőnökének. Fontos, hogy ne reagálja le a neki szánt zaklató e-mailt. Tiltsa le, blokkolja az elkövetőt! Őrizzen meg minden bizonyítékot, jegyezze fel a dátumot! Mentse el a képernyőről a képeket, üzeneteket! Amennyiben van, mentse le a hangüzeneteket! Ha közösségi oldalon történik a zaklatás, jelentse az oldal szerkesztőinek a felhasználót, végül pedig tegyen feljelentést a rendőrségen!

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...