Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Előadás a netes zaklatásról

| Cziráki Viktória | Panoráma

Általános iskolák felsőseinek tart bűnmegelőzési előadásokat a rendőrség. A beszélgetések egyik fő témája az internetes zaklatás, mely sosem volt aktuálisabb, mint napjainkban.

A Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola felső tagozatosainak tartott órát a bűnmegelőzési előadás-sorozat részeként Babelláné Lukács Katalin. A Soproni Rendőrkapitányság főelőadója Pollát, a fiatalok egyik kedvenc youtuberét „hívta meg”, hogy a zaklatás témájáról beszélgessen a diákokkal. Míg tíz évvel ezelőtt a zaklatás verbális és fizikai agressziót takart a való életben, mára már részben a fiatalok által használt közösségi médiás és üzenetküldő platformokra tevődött át. Mivel a gyerekek jelentős részének van valamilyen okoseszköze, az internetes zaklatás áldozata az otthonában is ki van téve a megalázásnak. A kontroll hiánya felbátorítja a gyereket, hiszen könnyebb bántó üzeneteket küldeni valakinek, mint ugyanezt személyesen elmondani. Ebben a témában, mint a valós zaklatás, piszkálás esetében, sajnos nagy a látencia: általában az érintettek senkinek sem számolnak be róla, mert szégyellik a történteket, esetleg félnek attól, hogy a zaklatók megtorolják az árulkodást is. Amennyiben mégis kitudódik és a rendőrség hatáskörébe kerül az eset, sokszor ugyan jogi megoldás születik az ügyben, de a probléma továbbra is probléma marad. 

A fiatalok az előadáson megtudhatták azt is, hogy jogilag mi minősül zaklatásnak, és jó tanácsokat is kaptak, mit tehetnek, és mit ne tegyenek, ha nem akarnak elkövetővé vagy áldozattá válni. Amennyiben valaki cyberbullying (internetes zaklatás) áldozata, feltétlenül mondja el a vele történteket szüleinek, osztályfőnökének. Fontos, hogy ne reagálja le a neki szánt zaklató e-mailt. Tiltsa le, blokkolja az elkövetőt! Őrizzen meg minden bizonyítékot, jegyezze fel a dátumot! Mentse el a képernyőről a képeket, üzeneteket! Amennyiben van, mentse le a hangüzeneteket! Ha közösségi oldalon történik a zaklatás, jelentse az oldal szerkesztőinek a felhasználót, végül pedig tegyen feljelentést a rendőrségen!

Kapcsolódó cikkek

Petárdázni tilos!

Petárdázni tilos!

2019. 12. 18. | Cziráki Viktória

December 31. közeledtével megnő az érdeklődés a tűzijátékok iránt, és elkezdődik a tanakodás, hogy milyen fény- és hangjátékkal kellene feldobni a bulit. A petárdázás továbbra is tilos.

Sopron neve jól cseng

Sopron neve jól cseng

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Sopronnak is fel kell készülnie a turizmusban zajló változásokra: az emberek ma már élményekre vágynak, szeretnének mindent egy helyen megkapni. A város és térsége adottságai jók, ezeket kell kihasználni.